Magyar Hírlap, 2015. november 3.

Új szaklevéltárat alakít ki a Veritas Intézet – érdekességeket, fontos összefüggéseket tárhatnak fel a dokumentáció vizsgálatával.
Az év végéig tizennégyezer folyóméternyi kárpótlási iratanyag kerül át az Igazságügyi Hivataltól a Veritas Történetkutató Intézethez. Marinovich Endre tudományos főigazgató-helyettes reméli, hogy egy év alatt sikerül rendszerezni és megfelelőn elhelyezni a digitalizálásra is váró, felbecsülhetetlen forrásértékű dokumentumokat.

Megkezdődött az átadás-átvételi procedúra előkészítése a kárpótlási iratokról, amelyek – a szükséges parlamenti és kormányzati döntések nyomán – az Igazságügyi Hivataltól (IH) a Veritas Történetkutató Intézethez kerülnek – értesültünk. Ismert, az Országgyűlés október 6-án szavazta meg a törvénymódosítást, amellyel az állami szaklevéltárak sorába emelte a Veritast. Ez alapozta meg, hogy a mintegy tizennégyezer folyóméternyi, jórészt másolatokból álló állomány, amely jelenleg egy Fehérvári úti ipartelepen van, megfelelőbb helyszínre kerüljön, s ami a legfontosabb, kutathatóvá váljon. (...)

tovább a weboldalra
archivált PDF