VERITAS-est

2016. október 4.

2016. október 4-én, kedden 18 órakor rendezzük a VERITAS-estek sorozat tizenkilencedik vitáját a Budapesti Gazdasági Egyetem Markó utca 29-31. alatti épületének Aulájában, Apponyi Albert – a politikus és az ember címmel. A témát Gergely András a Tanácsadó Testület tagjának moderálása mellett Tarján Tamás doktorandusz és Intézetünk munkatársa Anka László mutatják be.

Gróf nagyapponyi Apponyi Albertről (1846-1933) rögtön a „Lex Apponyi” és az első világháborút követő béketárgyalásokon elmondott, úgynevezett „védőbeszéde” jut mindenkinek az eszébe. Mindkét téma megosztja még napjainkban is a történelem iránt érdeklődő közvéleményt, de a nyolcvanhat évet élt és hatvanegy esztendőt aktív politizálással töltő Apponyi Albert sokkal színesebb közéleti pályát futott be, amely feltétlenül megérdemli, hogy VERITAS-estet szenteljünk a politikusnak és az embernek.

Szó lesz a dualizmuskori pártpolitikai pályafutásáról, eszméiről, megosztó politikai magatartásáról, amely Trianon következtében éles fordulatot vett és a korábban sokak által fenntartásokkal kezelt grófról, akinek alakja köré a revizionizmus jegyében országos kultusz fonódott.

Apponyi idős korában megírta emlékiratait, melyben szubjektíven és szelektíven viszonyult saját múltjához. De milyen is volt valójában? Erre keressük a választ.

A legnagyobb élő magyar emlékezete

 

Kortársai a „legnagyobb élő magyarként” emlegették Apponyi Albertet, akinek politikusi és emberi arcának egy-egy szeletét villantotta fel a VERITAS Történetkutató Intézet által megtartott VERITAS-est keretében rendezett előadás. A Gergely András által moderált esten Tarján Tamás és Anka László történészek beszéltek Apponyi Albertről.

Bővebben

Meghívó

letöltés PDF-ben

Képek az eseményről

Sajtómegjelenések

2016.09.23

Karpátinfó

tovább a weboldalra
2016.10.01

Magyar Idők

archivált PDF