Előadás Tápiószecsőn

2016. november 19.

Tápiószecső ’56-ban egy 5000 lakosú Pest megyei falu volt, ami a maga módján reagált a fővárosban október 23. kirobbant forradalomra, akárcsak az a honvédségi laktanya – a 14. számú fegyverbázis – amely a község határában terült el.

Nemzeti bizottság váltotta fel a tanácsot, az elmenekült rendőrséget nemzetőrség pótolta, a katonák megverték és letartóztatták a forradalmárokat, majd csatlakoztak hozzájuk, fegyverrel látták el a környéket és Budapestet, hogy dezertáljanak a november 4-én támadást indító szovjetek elől.

A katolikus plébános szifiliszesnek titulálta Lenint Mindenszentek alkalmával a temetőben tartott beszédében. Tizenéves suhancok telefestették a léckerítéseket „Ruszkik haza!” feliratokkal. Egy fiatalember a pártitkárt fojtogatta részegen a községi szeszfőzdében. Egy másik fiatalember leverte a pártház homlokzatáról a vörös csillagot, hogy pár héttel később önként visszahelyezze sűrű bocsánatkérések közepette.

Két halott, átlagosan 6–10 hónap börtönbüntetés a forradalmároknak, disszidálók, akik meg sem álltak a Francia Idegenlégióig. Hét tisztet leszereltek, a helyőrségparancsnokot letartóztatták. Ez a forradalom és a kádári megtorlás mérlege.

A pap és a kántor között személyes konfliktus dúlt már korábban is, a megtorlások idején megragadták az alkalmat a híveik, hogy feljelentéseket írjanak. A plébános követői a kántor ellen, a kántor emberei a pap ellen. A plébános mellett a szeretője gyűjtött aláírást, hogy elérje a szabadulását. A tanítókat és a laktanya környékét évekig besúgók tartották szemmel.

És a legfontosabb:

Mit keresett a japán nagykövetség szakácsa Palotai Erzsébet esküvőjén?

Mindezekről tart előadást Tápiószecsőn a falu alpolgármestere, Anka László, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa.

Helyszín: 2251 Tápiószecső, Kós Károly Művelődési Ház tükrös terme, Kátai utca 93.

Időpont: 2016. november 19. (szombat) 15 óra

 

1956-TÁPIÓSZECSŐ