2019. október 4.

A Francia Intézet, a Francia Köztársaság Nagykövetsége és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum minikonferenciát szervez Marcel Tilmont és a Halifax JP 286 FS-S legénységének emlékére.

A második világháború idején Marcel Tilmont volt az egyetlen francia katona, aki magyarországi harcokban vesztette életét. Valódi rejtély, hiszen Franciaország nem lépett hadba Magyarországgal. Fedezzék fel a Royal Air Force repülőgépének - amely 1944. július 4-én Mezőcsokonya mellett, egy titkos küldetés végrehajtása közben zuhant le - szövetséges legénységének izgalmas történetét. Történészek és szenvedélyes műkedvelők elevenítik fel ezt a légicsatákkal, kémkedéssel és hősiességgel teli tragikus korszakot.

A jelenlevőket Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete és Veszprémy László alezredes, a Hadtörténeti Intézet igazgatója köszönti.

Elhangzik: Nagy Gábor és Hubert Warsmann történészek Marcel Tilmont és a Halifax JP 286 FS-S utolsó repülése, valamint Joó András munkatársunk és Magó Károly zászlós Magyarország 1944 júliusában című előadása.

Az eseményen ingyenes a részvétel, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet

Helyszín: Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő u. 17.

Időpont: 2019. október 4. (péntek) 16 óra                

Kép forrása: Archive Report: Allied Forces