konferenciabeszámoló

2014. szeptember 4.

2014. szeptember 3-4-én vettem részt előadóként a bécsi Technische Universtaet által rendezett konferencián. Előadásom címe “My work, my family, my car” – using individual life experiences of women during the socialist period” volt.

A konferenciasorozat 1998 óta immáron nyolcadik alkalommal a nemzetközi tapasztalatcsere fóruma abban a tekintetben, hogy a felsőoktatásban és az akadémiai szférában hogyan tudjuk hasznosítani legújabb kutatási tapasztalatainkat. A résztvevők számos tudományterületről érkeztek, a szekció „Gender Didactics”, amelyben előadtam, matematikus előadó is volt. Nemcsak európai, hanem afrikai, amerikai résztvevő is volt. Szakmai kapcsolatot építettem berlini, bécsi és mozambiki trténészkollegákkal. Szintén érdekes előadás volt Mary Ann Danowitzé, aki egyetemi hallgatók pályakövetését végezte el: az egyetemi diploma megszerzése után: milyen karrierlehetőségeik vannak. Érdekesnek találtam Jörg Müller előadását is, aki arra helyezte a hangsúlyt, hogyan lehet az interneten tudásunkat megosztani, a hallgatók érdeklődését felkelteni társadalmi kérdések iránt.

Előadásomban az egyetemi tanítás során szerzett tapasztalataimat osztottam meg a közönséggel: hogyan lehet a szocialista időszakbeli népesedéspolitikát a hallgatók számára életközelivé tenni. Bemutattam sajtóforrásokat, vizuális dokumentumokat, elemeztem saját interjúrészleteket. Az előadás második felében beszéltem intézetünkről, munkaköri feladataimról. Az előadás után több kérdést is kaptam, a résztvevőket kifejezette az érdekelte, hogyan működik együtt Magyarországon az intézeti struktúra és az egyetemi, hogyan lehet a hallgatók érdeklődését felkelteni a szocialista időszak iránt, szóba került 1956 kommunikatív emlékezete is.

Budapest, 2014. szeptember 23.

Tóth Eszter Zsófia

Program

archivált PDF