2019. november 20.

A Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány és a VERITAS Intézet szervezésében Rácz János munkatársunk 1968, egy év magyar és világpolitikai dimenziói:  Washingtontól–Moszkváig címmel tart előadást.

1968 a legkülönösebb esztendők egyike. Diáklázadások Nyugat-Németországban, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban. Mindez együtt jelentkezett a vietnámi háború elleni tiltakozásokkal, a társadalom átformálásának szándékával, a hippimozgalommal és a tovább folytatódó fekete polgárjogi mozgalommal. Washington eközben politikai válsággal is küzdött. A másik oldalon, Kelet-Közép-Európában újabb lyuk keletkezett a Szovjetunió vezette blokkban. Prágában a szocializmus megreformálásának szándéka beavatkozáshoz vezetett. Washington–Moszkva–Budapest. Vannak-e általános összefüggések, amelyek meghatározták az 1968-as esztendőt? Miért történt ennyi minden ebben az évben? Erre keresi a válaszokat az előadás.

A rendezvény ingyenes, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a v4@v4fund.archi címen,  vagy telefonon,  a +36 70 3898720-as számon Albrecht Beátánál lehet.

Helyszín: Klebelsberg kastély, 1028 Budapest, Templom utca 12–14

Időpont: 2019. november 20. (szerda) 17.30

Kép forrása: The Guardian

Program

tovább a weboldalra