VERITAS-estek

2014. november 4.

vita-nov-nyitoA VERITAS Történetkutató Intézet által szervezett VERITAS-estek vitasorozatának egy hónappal korábban szervezett rendezvényéhez képest még többen töltötték meg november 4-én a Budapesti Gazdasági Főiskola Lotz-termét, ahol A numerus clausus és a magyar felsőoktatás, 1920–1944 címmel zajlott izgalmas szellemi csörte. Ezúttal prof. dr. Marinovich Endre, a VERITAS Intézet tudományos főigazgató-helyettesének vitavezetésével Hollósi Gábor, a VERITAS Intézet főmunkatársa és Kerepeszki Róbert, a Debreceni Egyetem Modernkori Magyar Történeti Tanszékének adjunktusa ütköztette tételeit.

A zárt szám fogalmi zavarai

vita-nov-4-Hollosi GaborA szellemi párbajozók az első értelmezési szinten a numerus clausus fogalmát tisztázták, ami nem volt egyszerű, hiszen az értelmezés napjainkig folyamatos. A latin szószerkezet jelentése: ’zárt szám’. Eredeti lényege a továbbtanulók számának szabályozása. Hollósi Gábor a korabeli kifejezést idézte: „a hallgatók kontingentálását” jelentette ez a törvénycikk. Voltaképpen „az oktatási tervszámgazdálkodás első dokumentuma”.

Nálunk Haller István vallás- és közoktatásügyi miniszter 1920 júniusában benyújtott javaslata is mindössze a hallgatók létszámának ésszerű korlátozását irányozta elő. Az 1920. szeptember 26-án a magyar nemzetgyűlés által megszavazott 1920/XXV. törvénycikk híres passzusa „az ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók közt lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát” csak augusztus végére került a tervezet szövegébe. A törvénycikk egyre jobban deformálódott, s már ekkor megmutatkoztak ellentmondásai.

Bővebben

Meghívó

letöltés PDF-ben

Képek az eseményről

Videó