2020. január 15.

A Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány és a VERITAS Intézet szervezésében Orosz László munkatársunk Integritás, autonómia, elszakadás? A magyarországi németek viszonya a történeti Magyarország felbomlásához címmel tart előadást.

A Nagy Háború vége felé a hazai nemzetiségek szeparatista törekvéseik valóra válását látták elérkezni a mind nyilvánvalóbbá váló vereséggel. A Kárpát-medence németsége számára azonban az ország feldarabolása, az elszórt német településtömbök szétszakítása veszélyt, s így komoly bizonytalansági tényezőt jelentett. A magyarokon kívül ezért egyedül ők voltak a történeti államkeret egyben tartásában érdekeltek. Az érdekérvényesítés különböző alternatívái, egyebek mellett az önrendelkezési jog gyakorlása vagy épp az arról való lemondás, végletesen polarizálták a hazai németek politikai gondolkodását az összeomlás és a forradalmak korában. Mindez mély sebeket ütött nemcsak a magyarság, de az egymás iránti viszonyukban is.

A rendezvény ingyenes, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a v4@v4fund.archi címen,  vagy telefonon,  a +36 70 3898720-as számon Albrecht Beátánál lehet.

Helyszín: Klebelsberg kastély, 1028 Budapest, Templom utca 12–14

Időpont: 2020. január 15. (szerda) 17.30

Az előadás összefoglalója

Meghívó

letöltés PDF-ben

Képek az eseményről