konferencia

2014. december 11.

Remény és realitás – Magyarország 1945 címmel rendez konferenciát a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Országgyűlés Hivatala az Országház Felsőházi termében, 2014. december 11-én.

„1945, a XX. század minden további magyarországi történését meghatározó fordulópont, amikor is az addigi európai Magyarország egy „új világba” tagozódott be és kiderült, hogy a remélt demokratikus változások látszatnak bizonyultak, az ország a kommunista világbirodalom szatelit államává vált úgy, hogy mindazok számára, akik másként képzelték el a világot, nem jutott hely a Rákosi Mátyás nevéhez köthető Magyarországon. Pontosabban jutott, de sokaknak internálótáborokban, a recski munkatáborban, büntetés-végrehajtási intézetekben, vagy otthonuktól megfosztva a kitelepítés körülményei között. S vajon mindezt csendben, szótlanul tűrte-e az ország és lakói, avagy volt ellenállás?” („Lectori salutem”)

A konferencia igen neves előadói között megtaláljuk intézetünk 1945-utáni kutatócsoportjának vezetőjét, Dr. Zinner Tibor jogtörténészt, aki A magyar nép nevében? A népbíráskodásról címmel tart előadást.

Meghívó

letöltés PDF-ben