2015. február 18.

2015. február 18-án délután a Károli Gáspár Református Egyetem, a Magyar Napló Kiadó és a VERITAS Történetkutató Intézet közös rendezvényén mutattuk be Prof. Dr. Szakály Sándor A 2. vkf. osztály – Tanulmányok a magyar katonai hírszerzés és kémelhárítás történetéből 1918–1945 című új kötetét. Köszöntőt mondott Prof. Dr. habil Balla Péter egyetemi tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, valamint Oláh János, a Magyar Napló Kiadó vezetője. A könyvet Dr. Boross Péter volt miniszterelnök méltatta.

A szerző nyilatkozatából:

„ Ez egy tanulmánykötet, amelynek a tanulmányai már korábban megjelentek, de nem ilyen részletességgel, és nem ilyen alapossággal. A kötetben több mint 60 személy életrajzát vázoltam fel, és az ő személyes munkásságuk bemutatásával dolgoztam föl a magyar katonai hírszerzés és kémelhárítás 1918 és 1945 közötti történetét. Az első tanulmány a szervezetről, annak működéséről szól, a második a szervezet vezetőinek életútját vázolja fel statisztikai elemzésekkel, a harmadik írás pedig a két világháború közötti időszakban a magyar katonai diplomáciában szolgálatot teljesítő attasék munkáját, személyi összetételét és állomáshelyeit mutatja be.

Hogy mennyit dolgoztam vele?
Ha abból indulok ki, hogy hallgató koromban kezdtem a levéltárba járni és gyűjteni az adatokat, akkor azt mondhatnám, hogy 35 esztendőt az anyaggyűjtéssel. Nyilván a kézirat elkészítése rövidebb időt vett igénybe… Nyugodtan mondhatom, hogy két évtizedes munka van benne, és rögtön hozzá kell tennem, hogy még nem tekintem teljesen lezártnak, hiszen vannak hiányzó adatok, vannak tévedések, vannak elírások és az lenne az igazi, ha meg lehetne majd írni ennek a szervezetnek az egész történetét.”

A kötetet korábban a Józsefvárosi Galériában ismertették, amelyről itt olvashat.

Meghívó

letöltés PDF-ben

Videó

Sajtómegjelenések

2015.02.27

Magyar Napló

tovább a weboldalra
archivált PDF