Konferencia

2021. június 8.

A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár és a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség Trianon és a magyar felsőoktatás címmel konferenciát szervez. A témában megrendezett ötödik szimpózium résztvevőit Szakály Sándor főigazgató köszönti.

A VERITAS Intézet részéről előadást tart: Ujváry Gábor (Trianon és az értelmiségi munkanélküliség), Ligeti Dávid (Trianon hatása és a numerus clausus a pécsi Erzsébet Tudományegyetem tanácsülési jegyzőkönyvei tükrében), Bertalan Péter (Mesterek és tanítványok. Prepák és tanáraik Somogyországban /1906–1933/), valamint Orosz László (A budapesti egyetemisták utcai zavargásai Bleyer Jakab 1933. májusi parlamenti beszédét követően).

További előadók: Király Sándor (Az egyetemi hallgatók lakhatási viszonyai és a kollégiumok jelentősége a debreceni jog- és államtudományi karon a XX. század első felében), Zeman Ferenc (Egy kolozsvári egyetemi tanár és Trianon. A békediktátum hatása Szádeczky-Kardoss Lajos életpályájára), Vajda Tamás (Szegedi orvos, gyógyszerész és természettudományi hallgatók származási helyei 1920–1929 között), Tóth Marcell (Lövészárkok hősei az egyetemi katedrán. Vitézi címmel rendelkező oktatók a szegedi m. kir. Ferencz József Tudományegyetemen), Osváth Zsolt (Diákvédelem a szegedi tudományegyetemen a számok tükrében 1923–1928), Sztancs Gábor (Református értelmiség képzés Csehszlovákiában. A losonci református tanítóképző megszervezése a csehszlovák impérium korai időszakában), Tasiné Csúcs Ildikó (Ne hagyjuk az orvosi fakultást!  Szent-Györgyi Albert és a szegedi lokálpatrióták sikeres küzdelme az 1933-as egyetemcsonkítási kísérlet ellen), Szűts Novák Rita (Imre Sándor Reitzer Bélának írt dedikációjának mikrotörténeti aspektusai a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma értelmiségi fiatalságának szférájában) és Varga Tamás (Változások az amerikai elitegyetemek felvételi rendszerében a hidegháború alatt és azt követően). A rendezvény vitával és hozzászólásokkal zárul.

Az eseményen való részvétel feltétele az előzetes regisztráció, továbbá az oltási védettséget igazoló dokumentum bemutatása (igazolvány vagy érvényes teszt) és az érvényes védelmi rendszabályok betartása. Regisztrálni honlapunkon lehet.

Az előadások online is követhetőek. Délelőtt: klikkeljen ide!

                                                           Délután: klikkeljen ide!

Helyszín: VERITAS Történetkutató Intézet, 1093 Budapest, Zsil utca 2–4.

Időpont: 2021. június 8. (kedd) fél 10

NKA logo 8

 

Kép forrása: Biblioteca Centrală Universitară

Meghívó

letöltés PDF-ben

Képek az eseményről

Sajtómegjelenések

2021.06.05

Magyar Nemzet

archivált PDF
2021.06.07

Felvidék.ma

tovább a weboldalra
2021.06.09

Magyar Hírlap

archivált PDF