VERITAS-est

2015. május 5.

Hóman Bálint életművének elemzése

Már 1920-ban olyan programmal jelentkezett, amelyben kimondta: a magyar felemelkedés egyik záloga a kultúra és a tudomány

A magyar történelem megosztó személyisége Hóman Bálint történész-politikus. Egyesek németbarátságát vetik a szemére, mások szerint hazájának érdekét védve az orosz offenzívát szerette volna elkerülni. A Veritas Történetkutató Intézet nyolcadik, kedden megrendezett vitaestjén Szende László, a Magyar Nemzeti Múzeum főosztályvezetője és Ujváry Gábor, a VERITAS Intézet kutatócsoport-vezetője elemezte Hóman Bálint életútját.

Hóman Bálint, az 1885-ben született történész-politikus pályáját megalapozta, hogy 1922-től Fejérpataky László felkérésére az Országos Széchényi Könyvtár vezetője volt. Később Klebelsberg Kuno kultuszminiszter felkérésére került a Nemzeti Múzeum élére – mondta Szende László, a Magyar Nemzeti Múzeum főosztályvezetője a Veritas Történetkutató Intézet keddi vitaestjén. Későbbi politikája szempontjából tanulságos, hogy Hóman felvetette annak a lehetőségét, hogy a Nemzeti Múzeumba tagozódjanak be a közgyűjtemények. Az első világháború hatalmas veszteségeket okozott: a tudományos és muzeológiai munka szétesett, csökkent a költségvetés is. Mindennek ellenére Hóman vezetése alatt komoly rekonstrukciót hajtottak végre, a hasznos tereket kibővítették, a gyűjteményeket pedig kihelyezték különböző helyszínekre.

Bővebben

Meghívó

letöltés PDF-ben

Képek az eseményről

Videó

Sajtómegjelenések

2015.05.07

magyarhirlap.hu

tovább a weboldalra
archivált PDF
2015.05.14

Magyar Fórum

archivált PDF
2015.06.10

Bécsi Napló 2015. május-június

archivált PDF