regionális konferencia

2015. szeptember 1.

Párkány (Štúrovo) kultúrháza ad otthont 2015. szeptember 1-jén, kedden a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendezett, Akikért nem szól a harang...  mottójú konferenciának. A nánai LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás és a komáromi Gloria Victis Polgári Társulás által immár XIII. alkalommal rendezett regionális történelmi konferencia nyitó előadását, Szakály Sándor a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója tartja "Magyarország politikai és katonai helyzete a magyar hadba lépést megelőzően" címmel.

A második világháború az emberiség történetének legnagyobb és legtöbb halálos áldozattal járó fegyveres konfliktusa volt. Az európai, ázsiai és afrikai földrészen vívott harcokban közel hetven nemzet vett részt, és ezek hatásaként több mint 73 millióan vesztették életüket, beleértve a megölt civileket és az elesett katonákat is. A háború Európában 1945. május 8-án Németország feltétel nélküli megadásával, míg Ázsiában szeptember 2-án, Japán kapitulációjával fejeződött be.

A történelmi konferencia vendégei összesen hét budapesti, pozsonyi és párkányi történész előadása révén ismerhetik meg részletesebben az akkori Magyarország és a tisoi Szlovákia hadi szerepét és helyzetét a II. világháborúban. A hadba lépés előzményeitől indulva a csatákon és harci cselekményeken át, a magyar egyház és a lengyel menekültek kapcsolatának, a felvidéki magyar holokauszt eseményeinek és a szilicei-kriványi honvédsírok történetének bemutatásával az előadások átfogó képet adnak az előzményektől az örök mementóként hátra maradt jeltelen sírokig.

Meghívó

letöltés PDF-ben

Program

tovább a weboldalra

Képek az eseményről

Sajtómegjelenések

2015.09.02

Felvidék.ma

tovább a weboldalra
archivált PDF