2015. szeptember 4 - 6.

Szeptember első hétvégéjén a könyveké, az íróké és az olvasóké a főszerep a Budai Várban, a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepén. A rendezvény idei díszvendégei a csángók, e Moldvában élő néhány százezres magyar kisebbség, akik a mai napig is őrzik az archaikus magyar nyelvet, és különös zenéjüket.

A szeptember 4-6. között, immár 13. alkalommal rendezett háromnapos könyvünnepen családi és gyermek-programok, irodalmi előadások, könyvbemutatók és koncertek várják a látogatókat a Szentháromság téren. A meghívott kiadók számos újdonsággal és természetesen kedvezményes könyvvásárlási lehetőségekkel jelentkeznek.

A VERITAS Történetkutató Intézet is megjelenik a rendezvényen:
2015. szeptember 4-én, pénteken 18 órakor mutatkozik be állandó partnerünk a Magyar Napló irodalmi műhely, az értékközpontú, intellektuális könyvkiadás elismert képviselője. A Könyvünnepen évről évre nívós szépirodalmi, irodalomtudományi, történelmi kötetekkel jelentkezik. Az idei rendezvényen is több neves író munkáját mutatják be, közöttük a VERITAS könyvek és VERITAS Füzetek sorozat idei darabjai is megtalálhatóak lesznek. A bemutatkozás keretében, a 2015-ben kitüntetett Kossuth díjas Mezey Katalin ezúttal a Csutakjutka meséi és újabb történetek című gyermekkönyvéről beszél. Oláh János: Az őrült című regényét, Szakály Sándor pedig a Történelem és publicisztika című kötetét mutatja be.

2015. szeptember 6-án, vasárnap 15 órai kezdettel Szakály Sándor történész, a VERITAS Intézet főigazgatója és Rácz Árpád, a Rubicon folyóirat főszerkesztője pódiumbeszélgetésen elemzik, értékelik Deborah S. Cornelius: Kutyaszorítóban Magyarország és a II. világháború című könyvét, amely idén, július elején jelent meg magyar nyelven a Rubicon-könyvek sorozatban.
Deborah S. Cornelius amerikai történész több mint fél évszázada foglalkozik a 20. századi magyar történelemmel. Felfedezte, hogy az angol nyelvű közönség milyen keveset tud Magyarországról, s évtizedek alatt gyűjtötte össze azt az anyagot, melyből ezt a kötetet formálta. Deborah S. Cornelius rendkívül olvasmányos stílusban, a szélesebb publikum számára is érthető formában mutatja be azt a csapdahelyzetet, amelyben a trianoni Magyarország folytatta kiútkeresését. A világháború alatt pedig a harapófogóba szorult ország már csak a rossz vagy még rosszabb közül választhatott.

Program

archivált PDF

tovább a weboldalra

Képek az eseményről

Sajtómegjelenések

2015.09.07

Magyar Napló

tovább a weboldalra