1915 – New Enemies, New Challenges konferencián a VERITAS is képviseltette magát

2015. szeptember 22 - 24.

2015. szeptember 22–24. között a cseh Védelmi Minisztérium és Hadtörténeti Intézet második alkalommal szervezte meg az első világháború történetét bemutató eszmecserét, amely az 1918-ig tartó konferencia-sorozat része volt. Az eszmecsere Új ellenségek, új kihívások” címmel az 1915. évi eseményekre fókuszált: a had- és politikatörténeti előadások mellett helyet és teret kaptak társadalom- sajtó- és eszmetörténeti prezentációk is.

A 9 nemzetet (cseh, szlovák, lengyel, osztrák, német, szlovén, olasz, amerikai és magyar) képviselő előadók között intézetünk tudományos munkatársa, Ligeti Dávid is előadást tartott Breakthrough at Gorlice. Consequences, Aftermath [A gorlicei áttörés. Következmények, utóhatások] címmel, amelynek keretében a központi hatalmak legnagyobb, első világháborúban aratott győzelmét értékelte, valamint az ekkori eseményeket a világháború teljes folyamatában elhelyezte. Ligeti rámutatott arra, hogy a végső háborús vereség ellenére Gorlice méltatlanul elfeledett epizódja a háború történelmének, miközben az nagymértékben hozzájárult a cári Oroszország bukásához. Az előadó emellett a magyar alakulatok ekkori teljesítményét is méltatta.
Az eszmecserén több előadás is foglalkozott a k. u. k. cseh alakulatok első világháborús szerepével, amelyek bemutatták, hogy „a dezertőr, áruló cseh katona” képét zömében nem igazolják a korabeli dokumentumok és jelentések, mi több ezt a leegyszerűsítő ábrázolást éppen az 1920-as évek csehszlovák történetírása teremtette meg.

Program

archivált PDF

Képek az eseményről