Köszönjük Szeged!

2015. október 8.

2015. október 8-án csütörtökön, 17 órától a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (SZTE BTK), Modernkori Magyar Történeti Tanszéke látta vendégül a VERITAS történészeinek egy csoportját. A Történetkutató Intézet munkáját  Ujváry Gábor  kutatócsoport-vezető mutatta be, az egyes csoportok képviseletében Ligeti Dávid (Dualizmus-kor), Joó András (Horthy-kor) és Sáringer János (1945-utáni kor) szólaltak fel. Az este ez alkalommal is kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amelynek  témája az 1918-1919-es forradalmak és a kor főbb szereplőinek történeti megítélése volt. 

A bemutatkozó beszédeket követő szakmai fórum résztvevői a Szegedi Tudományegyetemről Sipos József és Pálinkó Attila, a VERITAS Intézet képviseletében Révész Tamás és Ligeti Dávid voltak. A kezdeti heves vita, csupán néhány percig tartott. A problémás szakmai kérdésekben rendre összesimultak a mintegy 40 hallgató előtt megfogalmazott vélemények.

A bemutatkozó est megmutatta, hogy a VERITAS Intézetről, annak működéséről és tevékenységéről még mindig sok a tévhit, vagy inkább a téves prekoncepció. Ebből kitörni csak a rendszeres szakmai vitákkal és beszélgetésekkel – mint például a Veritas-estek sorozatával vagy az Intézet más városokban szervezett programjaival – lehet. Az október 8-ai szegedi bemutatkozás is kiváló alkalom volt erre, hiszen – hogy vendéglátónk, Marjanucz László tanszékvezető szavait idézzem – a VERITAS Történetkutató Intézet „programja sokrétű, problémaorientáltságot fejez ki, és ennek megvan a szakmai fedezete is!”

Meghívó

letöltés PDF-ben

Képek az eseményről