2015. október 4 - 6.

Politikai és társadalmi változások jelei az irodalomban és hatása az irodalmi közösségekben – ez volt a témája „A határon túli magyar irodalom napjai” című programsorozatnak, amelyet október 4. és 6. között rendeztek Székesfehérváron. Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről is érkeztek Székesfehérvárra írók, irodalomtörténészek, költők, képzőművészek és politológusok a három napos rendezvénysorozatra, amelynek a Vörösmarty Társaság adott helyet.

Lukácsy József, a Vörösmarty Társaság alelnöke nyitotta meg a rendezvényt, előadásában a határon túli magyarság helyzetét foglalta össze. Borbély Zsolt Attila aradi politológus Az erdélyi magyar politikai érdekképviselet negyed százada című könyve kapcsán az elmúlt 25 év politikai folyamatairól beszélt vasárnap; hétfőn Pomogáts Béla irodalomtörténész pedig, a Magyar Írószövetség volt elnöke Makkai Sándor Holttenger című regényét mutatta be, mint az erdélyi Mezőség sajátos világát bemutató szimbolikus alkotást.

A meghívottak előadók között ott volt többek között Szakály Sándor történész, a VERITAS Intézet főigazgatója, Cs. Varga István irodalomtörténész, Tari István költő, képzőművész, filmrendező, H. Szabó Gyula közíró, szerkesztő, Vári Fábián László költő, író, Szőcs Margit író, szerkesztő, Domonkos László író, publicista, Marcsók Vilma író, tanár, Büki Attila költő,író, képzőművész, valamint Falusi Márton költő, szerkesztő.

Meghívó

letöltés PDF-ben

Képek az eseményről

Sajtómegjelenések

2015.10.04

Székesfehérvár

tovább a weboldalra
archivált PDF
2015.10.06

ÖKK

tovább a weboldalra
archivált PDF