"Törvény, jog, igazság" Széll Kálmán életműve

2015. október 28.

A Bécsi Magyar Történeti Intézet 2015. október 28-án, szerdán 19 órakor könyvbemutatót rendez Bécsben, a Collegium Hungaricum (Bécs 2., Hollandstraße 4.) Balatoni termében, ahol a Széll Kálmán Alapítvány és Mathias Corvinus Collegium közös kiadásában október elején megjelent „Törvény, jog, igazság" – Széll Kálmán életműve című kötetet ismertetik. A kötetet bemutatja Dr. Bertényi Iván történész, szerkesztő, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója, Schwarczwölder Ádám történész, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos segédmunkatársa, a kötet egyik írója és Szalai Zoltán a Mathias Corvinus Collegium igazgatója.

Széll Kálmán terv. Széll Kálmán tér. Hosszú évtizedek után pár éve került be ismét a köztudatba Széll Kálmán alakja. Mivel igen keveset tudtunk róla, még az is felmerült, hogy a ma számára érdektelen, korszakában átlagos politikusról lenne szó. Holott az előző századforduló miniszterelnöke korának nem csupán legfontosabb politikai vezetői közé tartozott, de pályafutása igen sokban különbözött is a tipikus dualizmus kori magyar politikusokétól. 
Igaz, a Széll alakjával kapcsolatos lekicsinylő értékelések valahol érthetőek, hiszen 1943-ban jelent meg róla utoljára életrajzi munka, s az sem felelt meg a modern tudományosság elvárásainak.
Kötetben Széll hosszú és sokoldalú közéleti pályafutásának minden fontos elemét feldolgozták történész szerzők. A tudományos alapossággal megírt tanulmányok nem csupán Széll életnek legismertebb korszakaival foglalkoznak. Az államháztartást stabilizáló pénzügyminiszter és az ellenzékkel békés viszonyt kialakító miniszterelnök mellett megismerhetjük a bankárt, a korszerűen gazdálkodó földbirtokost, vagy a pályája csúcsán már túljutott, tekintélyes veterán politikust is. Aki tehát arra kíváncsi, ki is volt Széll Kálmán, kötetben találhatja meg a ma elérhető legmodernebb és legalaposabb választ.

Program

tovább a weboldalra

Sajtómegjelenések

2015.10.30

MCC honlap

tovább a weboldalra
archivált PDF