2015. október 31.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a VERITAS Történetkutató Intézet és a dr. Urmánczy Nándor Egyesület 2015. október 31-én szombaton 9.30-tól, Maroshévízen a Kemény János Gimnáziumban konferenciát szervez Urmánczy Nándor országgyűlési képviselő halálának 75. évfordulója alkalmából.

Urmánczy Nándor a politikai folyamatokban és eseményekben betöltött szerepét a marxista és posztmarxista történetírás minden eszközzel igyekezett eltorzítani. Urmánczy végigélte mindazt, ami a XX. századi magyar történelem szempontjából sorsfordító esemény volt. Tanúja volt az ország háborúba lépésének, a forradalmak korának és hazánk katonai megszállásának. A trianoni diktátum meghozatalát követően az ország legjelentősebb társadalmi megmozdulásának, az Ereklyés Országzászló Mozgalomnak lett a vezéralakja. Aktivitása és munkabírása szinte nem ismert határokat.
Fontos és szükséges ezért a 16 évig országgyűlési képviselő és jelentős közéletformáló szerepet betöltő Urmánczy Nándor életművének feldolgozása és az utókor számára történő felmutatása.

A rendezvény a történész szakma a témában kiemelkedő kutatási tapasztalattal rendelkező képviselőit szólaltatja meg. Közöttük találjuk a VERITAS Történetkutató Intézet két főmunkatársát, Orosz Lászlót és Joó Andrást, akik az Útkeresés és érdekérvényesítés az erdélyi szászok nemzetstratégiai gondolkodásában (1867-1940) és A magyar kiugrási törekvések és Erdély sorsának várható alakulása, 1942-1944 című előadásaikkal mélyítik a tudományos tanácskozást.
Az esemény védnökei Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Dr. Gortvay István, Urmánczy Nándor unokája lesznek.

Meghívó

letöltés PDF-ben

Sajtómegjelenések

2015.11.02

NSKI honlapja

tovább a weboldalra
archivált PDF
2015.11.02

Urmánczy Nándor Egyesület honlapja

tovább a weboldalra
archivált PDF
2015.11.03

Erdély.ma

tovább a weboldalra
archivált PDF