2015. november 7.

2015. november 7-én vitaindító tanácskozással indult a Városháza Dísztermében a Székesfehérvár Művészete hétéves program, melynek keretében a város kultúrtörténeti emlékeit mutatják be. A szombati eseményre 42 régészt, művészettörténészt, egyetemi tanárt, akadémikust, történészt, néprajzkutatót hívtak meg, közöttük Ujváry Gábor történészt, a VERITAS Intézet kutatócsoport-vezetőjét. Négy vitaindító előadás volt, melyekre hozzászólásokban reagáltak a résztvevők.

A Székesfehérvár Művészete projekt Magyarországon egyedülálló tudományos és társadalmi kezdeményezés, ami nemzetközi mintaprojektté is válhat, hiszen a királyi város azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a programban résztvevő szakemberek az ezeréves történelmet módszeresen tekintsék át. A tudományos szakmai közösséget történészek, művészettörténészek, régészek, zenetudósok, néprajzosok alkotják. Ennek köszönhetően a kutatási programon alapuló 2017-2022 között megvalósuló kiállítások izgalmas, közérthető formában, a legkorszerűbb installációs technikákkal mutatják be Székesfehérvár történelmét négy témakörben: a középkor, a török kor és a barokk, a 19. század, és a 20. század időszakában.

A programnyitó konferencián Székesfehérvár Önkormányzata együttműködési megállapodást kötött a Székesfehérvári Egyházmegyével, a Szent István Király Múzeummal, a Városi Képtár-Deák Gyűjteménnyel, a Városi Levéltár és Kutatóintézettel, a Székesfehérvár Turizmusáért Egyesülettel, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és a Fehérvári Programszervező Kft.-vel. A projekt záróéve, a 2022-es dátum szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen ekkor lesz majd az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulója.

Program

archivált PDF

Sajtómegjelenések

2015.11.05

Székesfehérvár.hu

tovább a weboldalra
archivált PDF
2015.11.07

Tudósítók.hu

tovább a weboldalra
archivált PDF
2015.11.07

Székesfehérvár.hu

tovább a weboldalra
archivált PDF
2015.11.07

ÖKK

tovább a weboldalra
archivált PDF