Sáringer János írása a "NEB Könyvtár" új tanulmánykötetében

2015. november 16.

Súlypontáthelyezés a diplomáciában, valamint a Keletről Nyugatra; A kommunista mozgalom titkos pénzei című kiadványokról volt szó a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) rendezvényén, amelyet a budapesti Éghajlat könyves kávézóban tartottak november 16-án. A köteteket Balogh András professzor és Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes-államtitkár mutatta be az érdeklődőknek. A diplomáciatörténeti tanulmánykötet írói között találjuk Sáringer János történészt, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársát.

A Súlypontáthelyezés a diplomáciában, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Külügyi Munkacsoportjának első tanulmánykötete az 1945-1950 közötti időszak diplomáciatörténetével és a külügyi intézményrendszer átalakításával foglalkozik. Sáringer János tanulmánya a Külügyminisztérium szervezettörténetét tárja fel a kérdéses időszakban. Ivánfi Miklós a Külügyminisztérium Békeelőkészítő Osztályának működését ismerteti írásában. M. Madarász Anita a magyar-brit kapcsolatok 1941 és 1946 közötti történetét három diplomata Barcza György, Szent-Györgyi Albert, Alvary Frederick Gascoigne személyén, működésén keresztül tárgyalja. Andreides Gábor a magyar-olasz diplomáciai kapcsolatok 1945-1949 közötti történetét tekinti át. A kötet utolsó tanulmányának szerzője, Erdős Kristóf a Hazahozatali Kormánybiztosság szerepét, a deportáltak, menekültek, hadifoglyok hazahozatala során kifejtett tevékenységét mutatja be. A kiadványt Soós Viktor Attila, a NEB tagja szerkesztette.
A Keletről Nyugatra; A kommunista mozgalom titkos pénzei című kötet szerzői: Stefano Bottoni, Szilágyi Gábor; szerkesztette Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke, valamint Soós Viktor Attila.

Meghívó

letöltés PDF-ben

Képek az eseményről

Sajtómegjelenések

2015.11.16

NEB honlap

tovább a weboldalra
archivált PDF