Anka László: Beszédes képek

2015. december 13.

Kovács Magdolna, a Pest megyei Tóalmás Község Önkormányzatának polgármestere kezdeményezésére, az idei Falukarácsonyon a település valamennyi családjának helytörténeti könyvet ajándékozott az elöljáróság. Az Anka László levéltári kutatásai valamint a tóalmási polgárok adatszolgáltatása, régi fotók, érdekes dokumentumok közös gyűjtése eredményeként elkészült BESZÉDES KÉPEK - Tóalmás története a kezdetektől napjainkig című kötetet, 2015. december 13-án mutatták be és adták át a helyieknek.

Polgármester asszony a könyv megírására a szomszéd falu, Tápiószecső alpolgármesterét, Anka Lászlót, a VERITAS Történetkutató Intézet munkatársát kérte fel. A könyv ötlete még tavasszal, szinte véletlenül fogalmazódott meg, amikor egy ünnepi alkalommal az alpolgármester-történész saját településén tartott beszédében elmondta, hogyan verekedtek össze egy középkori vásáron a tápiószecsői és a tóalmási jobbágyok.
Az új kötet részletesen bemutatja a Tóalmás nevének első okleveles említésétől kezdve a község kastélyait és lakóit, népi építészetét, folklorisztikáját. Külön kiemeli a közemlékezetben megmaradt érdekes embereket a falu világháborúkat megjárt katonáit, háborús bűnöseit, emléket állít az ’56-os helyi eseményeknek és a nagy „történelmi pillanatoknak” a szocializmus évtizedeivel bezárólag.