Az 1956-os forradalomhoz vezető események sorának analizálása

2016. január 13.

A Kommunizmus Bűnei Alapítvány és a Konrad-Adenauer-Stiftung 2016. január 13-án rendezte 11. közös tudományos szimpóziumát Út a forradalomhoz címmel. A Gellért Szálló Teaszalonjában tartott zártkörű tanácskozás előadói között szerepelt a VERITAS Történetkutató Intézet kutatócsoport-vezetője Zinner Tibor, aki a köszöntőbeszédek után elsőként szólalt fel „Quislingvilág Magyarországon” című előadásával.

A konferencia témája az 1956-os forradalomhoz vezető események sorának analizálása. A már 1944 őszén alakuló kommunista diktatúra a magyar társadalom minden rétegét szisztematikusan megcélozta, és félelemmel töltötte el. Olyan mértékben deformálta lépésről lépésre a jogalkotást és a jogalkalmazást, ami csak a legelvetemültebb diktatúrák jellemzője. Cél a szovjet típusú proletárdiktatúra osztályelvei megvalósítása, felrúgva minden korábbi humanitárius szempontot.

*Quisling az a személy, aki együttműködik az ellenséges megszálló erőkkel. A szó a norvég katonatiszt, politikus Vidkun Quisling nevéből származik, aki Norvégia kollaboráns kormányának vezetője volt a második világháborús náci német megszállás alatt. (szerk.)

Program

tovább a weboldalra