Szentmihályi Esték

2016. január 23.

Szakály Sándor, a VERTAS Történetkutató Intézet főigazgatója 2016. január 23-án, szombaton délután 4 órakor, a rákosszentmihályi Kovász Egyesület meghívására, A Nagy Háború – vitéz báró uzsoki Szurmay Sándor magyar királyi gyalogsági tábornok szerepe az Uzsoki-hágó védelmében címmel előadást tart Budapesten, a 16. kerületi Szent Mihály templom közösségi termében.

155 évvel ezelőtt, 1860. december 19-én született az Osztrák‒Magyar Monarchia alighanem legelismertebb magyar tábornoka, vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor vezérezredes, egykori honvédelmi miniszter.

1914 novemberében a Keleti-Kárpátokban, az Uzsoki-hágónál II. Miklós orosz cár csapatai betörtek magyar földre. A parancsnokság a 3. hadsereg visszavonulását fontolgatta, miközben Szurmay a frontszakaszán az áttörés mellett döntött. Meglepetésszerű támadásával csoportja az ellenség hátába került, és visszavonulásra kényszerítette. Memoárjában olvashatjuk: „Az oroszoknak Homonnánál és Szinnánál forró lett a talaj lábuk alatt, amidőn 27-én hátukban a harci zajt hallották.” Bátor és meglepő elhatározásaival ezt követően is számos hadi sikert ért el. Csoportjának döntő szerepe volt a Monarchia csapatainak győzelmet hozó limanovai ütközetben. 1915 „húsvéti csatáiban” súlyos harcok, nagy áldozatok árán védte meg az uzsoki szorost az orosz túlerővel szemben. A hazát pedig attól, hogy az orosz csapatok, fővezérük rendelkezése szerint, az orosz húsvétra Budapest előtt állhassanak. A kiváló hadvezér erről így írt: „1915 áprilisában négyszer adták ki nekem a visszavonulási parancsot, de én mindannyiszor lealkudtam azt. Így zúdult ránk a harcok négy hétig tartó, utolsó döntő szakasza, amely végül is a mi győzelmünkkel végződött. Hadseregparancsnokom azt mondta: Szurmay megtagadta a visszavonulási parancsot. A jó Isten áldja meg érte.”

(Forrás: M. Tóth György: Uzsok hőse (1. rész) 2015. december 19. Honvédelem.hu)

Meghívó

letöltés PDF-ben

Sajtómegjelenések

2016.02.10

XVI. kerületi Önkormányzat Lapja

tovább a weboldalra
archivált PDF