GULÁG filmest

2016. március 3.

A VERITAS Történetkutató Intézet és a Tabán mozi filmesteket rendez a GULÁG-GUPVI Emlékév jegyében. A sorozatra 2016. március 3. és május 5. között csütörtök esténként kerül sor a budai Tabán moziban.
Sára Sándor tabukat döntögető történelmi dokumentumfilmjeinek kiemelkedő darabjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők. Számszerűen csak felbecsülni tudjuk, hogy hány magyar ember töltött hosszú éveket szovjet lágerekben. Az áldozatok sorsáról hosszú ideig nem lehetett szólni a nyilvánosság előtt. Sára Sándor Nehézsorsúak című dokumentumfilm-sorozatában 14 túlélő eleveníti föl a szovjet munkatáborokban töltött éveket.

Első alkalommal, 2016. március 3-án 18 órától a Nehézsorsúak című dokumentumfilm 4. részét (2004) vetítik, amelynek elbeszélője, Rózsás János kilenc évet töltött orosz lágerekben. Történetének legemlékezetesebb részlete, hogyan barátkozott össze Szolzsenyicinnel, akivel közösen jártak a lágerkönyvtárba. Az ő emlékeit őrzi ez a filmszalag.
Az est házigazdája Ujváry Gábor a VERITAS Intézet kutatócsoport-vezetője.
A belépés díjtalan, ingyenes jegyek a Tabán mozi pénztárában (1016 Budapest, Krisztina krt. 87-89., telefonon a Budapest Film központi számán: 459-5050) igényelhetők.

Meghívó

letöltés PDF-ben

Program

tovább a weboldalra

Sajtómegjelenések

2016.03.01

Magyar Művészeti Akadémia honlapja

tovább a weboldalra