GULÁG filmest

2016. március 10.

A VERITAS Történetkutató Intézet és a Tabán mozi filmesteket rendez a GULÁG-GUPVI Emlékév jegyében. A sorozatra 2016. március 3. és május 5. között csütörtök esténként kerül sor a budai Tabán moziban. A következő vetítés március 10-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik.
Sára Sándor tabukat döntögető történelmi dokumentumfilmjeinek kiemelkedő darabjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők. Számszerűen csak felbecsülni tudjuk, hogy hány magyar ember töltött hosszú éveket szovjet lágerekben. Az áldozatok sorsáról hosszú ideig nem lehetett szólni a nyilvánosság előtt. Sára Sándor Nehézsorsúak című dokumentumfilm-sorozatában 14 túlélő eleveníti föl a szovjet munkatáborokban töltött éveket.

Második alkalommal a Nehézsorsúak című dokumentumfilm 5. részét (2004) vetítik. Oloffson Károlyt, vagyis Placid atyát antibolsevista propagandáért, terrorcselekményért és szervezkedésért ítélték el. Nagyon hamar megérezte, hogy neki a vegetációs létben is küldetése, hivatása van. Úgy érezte, azért kellett épp oda kerülnie, hogy tartsa a lelket azokban, akikben össze akarják törni, s ő is felelős azért, hogy ne emberroncsok kerüljenek haza, hanem lelkileg egészséges emberek. Placid atya szarkasztikus humorral idézi fel a tábori élet megpróbáltatásait, sejtetve, hogy a papi hivatástudat mellett, humora is segített az életben maradásban.
Az est házigazdája Kovács Kálmán Árpád történész, a VERITAS Intézet munkatársa.
A belépés díjtalan, ingyenes jegyek a Tabán mozi pénztárában (1016 Budapest, Krisztina krt. 87-89.) igényelhetők.

Meghívó

letöltés PDF-ben

Program

tovább a weboldalra

Sajtómegjelenések

2016.03.05

Magyar Nemzet

archivált PDF
2016.03.09

Rubicon

tovább a weboldalra
archivált PDF