GULÁG filmest

2016. március 24.

A VERITAS Történetkutató Intézet és a Tabán mozi filmesteket rendez a GULÁG-GUPVI Emlékév jegyében. A sorozatra 2016. március 3. és május 5. között csütörtök esténként kerül sor a budai Tabán moziban. A következő vetítés március 24-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik.
Sára Sándor tabukat döntögető történelmi dokumentumfilmjeinek kiemelkedő darabjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők. Számszerűen csak felbecsülni tudjuk, hogy hány magyar ember töltött hosszú éveket szovjet lágerekben. Az áldozatok sorsáról hosszú ideig nem lehetett szólni a nyilvánosság előtt. Sára Sándor Nehézsorsúak című dokumentumfilm-sorozatában 14 túlélő eleveníti föl a szovjet munkatáborokban töltött éveket.

A harmadik alkalommal a Nehézsorsúak című dokumentumfilm 8. részét (2004) vetítik. Erdensohn Imréné Háy Magda Berlinben született, és 1933-ban Németországból került vissza a Szovjetunióba. Férje is Németországban élt korábban, ezért élvezték az NKVD különös figyelmét. Előbb férjét, majd 1938-ban őt is un. adminisztratív száműzetésre ítélték. Gyermekét is a fogolytáborban szülte meg. Sorsán keresztül kiderül milyen irracionálisan félt a szovjet hatalom mindentől és mindenkitől, amely és aki határain kívülről érkezett.
Az est házigazdája Ligeti Dávid történész, a VERITAS Intézet munkatársa.
A belépés díjtalan, ingyenes jegyek a Tabán mozi pénztárában (1016 Budapest, Krisztina krt. 87-89.) igényelhetők.

Meghívó

letöltés PDF-ben

Program

tovább a weboldalra