GULÁG filmest

2016. március 31.

A VERITAS Történetkutató Intézet és a Tabán mozi filmesteket rendez a GULÁG-GUPVI Emlékév jegyében. A sorozatra 2016. március 3. és május 5. között csütörtök esténként kerül sor a budai Tabán moziban. A következő vetítés március 31-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik.
Sára Sándor tabukat döntögető történelmi dokumentumfilmjeinek kiemelkedő darabjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők.

A negyedik alkalommal a Csonka Bereg dokumentumfilmet (1989) vetítik. 1944. őszén Kárpátalját elérte a szovjet hadsereg, lezajlott Csapnál az az ütközet, amelynek eredményeképpen rövidesen hadászatilag, mind közigazgatásilag is birtokba vették a területet, az ott élő emberek vegyes érzelmekkel viseltettek a felszabadítókkal szemben. Fenntartásaik, ösztönös félelmeik hamarosan beigazolódtak, amikor az új hatalom képviselői tudomásukra hozták, ennek a mérhetetlen háborús pusztításnak ők az első számú okozói, ezért a civil lakosság 18-tól 50 éves korú férfitagjai kivétel nélkül, haladéktalanul jelentkezzenek „málenkij robotra”.
Az est házigazdája Kiss Dávid történész, a VERITAS Intézet munkatársa.
A belépés díjtalan, ingyenes jegyek a Tabán mozi pénztárában (1016 Budapest, Krisztina krt. 87-89.) igényelhetők.