könyvbemutató a Nemzeti Múzeumban

2016. március 22.

2016. március 22-én 15 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében mutatjuk be a szélesebb nagyközönségnek a VERITAS könyvek negyedik kötetét, amely az intézet és a Magyar Napló Kiadó közös gondozásában jelent meg. Somorjai Ádám OSB – Zinner Tibor: A Szabadság térről Washingtonon át a Vatikánba – és vissza könyve Mindszenty József bíboros, prímás,  esztergomi érsek és a pápák, valamint a Vatikán államtitkárai levelezését tartalmazza abból az időszakból, amikor a bíboros az Amerikai Egyesült Államok nyújtotta menedékben élt a budapesti követségen, utóbb nagykövetségen. Az új kötetet Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek és Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora mutatják be.

VERITAS-konyvek-4 260px

Mindszenty József hercegprímás, esztergomi érsek, 1956–1971 között majdnem tizenöt esztendőt töltött a budapesti amerikai követségen (1966-tól nagykövetségen). Az első években az amerikaiak nem engedélyezték neki a kapcsolattartást – ahogy ők azt megfogalmazták – „spirituális vezetőivel”. 1962-től azonban, amikor kialakult az a vélemény, hogy a bíboros helyzetének megoldása, a követségről való távozása nem a Vatikántól várható, egyre több levelet válthatott előbb XXIII. János, majd főként VI. Pál pápával és a bíboros államtitkárokkal. Mivel a vatikáni levéltárak egyelőre zároltak, a szerzők az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Levéltárában őrzött példányok alapján rekonstruálták a kötetük által tartalmazott 119+79 levelet és üzenetet magyar fordításban. Ezekből feltárulnak a bíboros gondolatai Kádár Jánosról, a pártállami időszak abortusz-statisztikáiról, a Humanae Vitae enciklikával kapcsolatos álláspontjáról, menedékes helyzetének számos kérdéséről és főleg Trianonról és prímási illetékességéről a Szent István-i országterület egészén. Álláspontja szerint Róma semmit se változtasson – nihil innovetur – amíg az általa átmenetinek tartott kommunizmus fennáll. Sem Burgenlandban, sem Szlovákiában, sem Szerbiában nem tartotta helyesnek az új püspökségek felállítását.
Ez a kötet Mindszenty levelezésének második, egyben legnagyobb csoportja. Kiegészíti azt a képet, amelyet a szerzők az Amerikai Egyesült Államok elnökeivel és külügyminisztereivel való levelezésének olvastán kialakíthattak. Eltérően az amerikai politikai vezetőknek küldött leveleitől, a bíboroshoz a Vatikánból számos válasz is érkezett, amelyet az amerikaiak diplomáciai csatornákon, a washingtoni apostoli delegáción – nunciatúrán – keresztül kaptak meg, illetve továbbítottak. Ezáltal az amerikai diplomácia mindig naprakész volt Mindszenty bíboros nézeteinek alakulásával kapcsolatban.
A kötet egyben betekintést ad a vatikáni keleti politika, az Ostpolitik alakulásának egynémely kérdésébe is, mégpedig előítélet nélkül, források alapján.

 

 

A Szabadság térről Washingtonon át a Vatikánba – és vissza

 

E címmel jelent meg forrásértékű, exkluzív válogatás Mindszenty József bíboros, prímás, esztergomi érseknek az Apostoli Szentszékkel 1956–1971 között folytatott követségi levelezéséből. A kötet szerzőpárosa: Somorjai Ádám, egyháztörténész, Pannonhalmi Szent Benedek Benedek-rendi (OSB) szerzetes és Zinner Tibor, a VERITAS Történetkutató Intézet a magyar történelem 1945 utáni időszakát kutató csoportjának vezetője.

A VERITAS Intézet és a Magyar Napló közös kiadásában napvilágot látott kötetet 2016. március 22-én mutatták be a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, ahol a megjelenteket, köztük Boross Péter volt miniszterelnököt Szakály Sándor, a VERITAS Intézet főigazgatója köszöntötte, s bevezetőjében kitért arra, hogy az intézet kezdettől fogva vállalt feladatai közé tartozik a könyvkiadás. A főigazgató rámutatott: a kötet Mindszenty Józsefnek, a XX. század egyik legjelentősebb egyházi személyiségének állít emléket, annak a főpásztornak, aki mindvégig ragaszkodott hitéhez, magyarságához, akit a kommunista hatalom nem tudott megtörni még akkor sem, amikor börtönbe zárták, majd házi őrizetben tartották. Szakály Sándor aláhúzta: a szerzők kiváló történészek, elkötelezett Mindszenty-kutatók, s ennek bizonyítéka a most megjelent munkájuk is.

Bővebben

Képek az eseményről

Duna TV - Szabadság tér '56

Sajtómegjelenések

2016.03.08

Magyar Hírlap

archivált PDF
2016.03.16

Magyar Hírlap

archivált PDF
2016.03.17

Magyar Fórum

archivált PDF
2016.03.17

Magyar Hírlap

archivált PDF
2016.03.19

Magyar Idők

archivált PDF
2016.03.19

Magyar Nemzet

archivált PDF
2016.03.21

Magyar Hírlap

archivált PDF
2016.03.23

Magyar Hírlap

archivált PDF
2016.03.23

Magyar Kurír

tovább a weboldalra
archivált PDF
2016.04.21

Magyar Fórum

archivált PDF
2016.05.13

Élet és Tudomány

archivált PDF