GULÁG filmest

2016. április 7.

A VERITAS Történetkutató Intézet és a Budapest Film Zrt. oktatási, felnőttoktatási céllal filmesteket rendez a GULÁG-GUPVI Emlékév jegyében. A sorozatra 2016. március 3. és május 5. között csütörtök esténként kerül sor a budai Tabán moziban. A következő vetítés április 7-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik. Sára Sándor tabukat döntögető történelmi dokumentumfilmjeinek kiemelkedő darabjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők.

Az ötödik alkalommal a Te még élsz? című dokumentumfilmet (1990) vetítik. Keményfi Béla 1945 és 1953 között elítéltként megjárta a szovjet börtönöket, éveket töltött egy szibériai munkatáborban. Levente volt, szökni próbált a fegyveres szolgálat elől, de végül Nyugatra hurcolták. Harcolni azonban nem harcolt. Hazatérve letartóztatták az orosz katonák, felderítőt gyanítottak benne. Szökési kísérletekor rálőttek, a golyó a gerincét érte, megbénult a lába. A műtőasztalról hurcolták el, vonatra tették, kivitték a Szovjetunióba. Tíz évre ítélték. Sztálin halála felcsillantotta a szabadulás reményét a Gulágon, a kegyetlen szovjet munkatáborokban sínylődő magyar rabok számára. A remény 1953 novemberében vált valóra, amikor az első és második - összesen 750 fős csoport - vasúti kocsikban Csapnál átlépte a magyar határt. Többségük 7-11 évi szenvedés és megpróbáltatás után tért haza. Mai napig nincs hiteles adat az áldozatok számáról. Alig 4300-an érték meg a szabadulást. Vajon hányan élnek még közülük?

Az est házigazdája Rácz János történész, a VERITAS Intézet munkatársa. A belépés díjtalan, ingyenes jegyek a Tabán mozi pénztárában (1016 Budapest, Krisztina krt. 87-89.) igényelhetők. A film 1990-ben készült, hossza 95 perc.

 

Meghívó