2016. március 17.

Közös rendezvények, tanácskozások, publikációk jellemezték eddig is a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum és a VERITAS Történetkutató Intézet együttes ténykedését, hiszen mint. dr. Szakály Sándor, az intézet főigazgatója hangsúlyozta: már a VERITAS létrejötte előtt értek el közösen eredményeket az Emlékpont szakembereivel, és azóta is rendszeres az együttes munkálkodás, amelynek számos érintkezési pontja van az 1945–1990 közötti időszak feldolgozásában. Vagyis immár kétéves folyamat ölt írásos formát az együttműködési megállapodás megkötésével.

Szakály Sándor kijelentette: a hasonló időszakok kutatását végző intézmények együttműködése előreviszi a szervezetek munkáját, impulzusokat és szakmai kontrollt biztosítanak egymás számára.

2016. március 17-én – ahogy mondani szokás – föltették az i-re a pontot: írásos együttműködési megállapodásban rögzítették közös szándékaikat és cselekvési elhatározásukat. A további együttes és összehangolt munkáról szóló szándékát hivatalos formában erősítette meg dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója és dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény központjában.

A megállapodás aláírása kapcsán Miklós Péter elmondta, hogy a most aláírt dokumentumban a felek rögzítik együttműködési szándékukat közös projektek, kutatások és publikációk megvalósítását tartalmazó szerződés keretében ez év június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendeznek konferenciát, amelyen a 170 éve született, a trianoni béketárgyalások ikonikus alakja, gróf Apponyi Albert tevékenységét is felidézik a szervezők; továbbá szó lesz arról a kutatási projektről, amely az egykori polgári ellenzéki politikusok szocializmus kori állambiztonsági megfigyelésének anyagát dolgozza föl a két intézmény szakembereinek közreműködésével. Kézzelfoghatóan: az államszocializmus idején Varga László, a Demokrata Néppárt egykori képviselője kapcsolati hálóját igyekezett feltárni a III/III-as ügyosztály, az erről készült dokumentumokból kiadványt állítanak össze az Emlékpont és a VERITAS kutatói.

A megállapodás jelentőségét hangsúlyozva dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere kiemelte: az önkormányzatnak, a városnak nagyon fontos a két intézmény együttműködése, amelyben „a VERITAS – a nevéből adódóan is – a történelmi igazságért áll ki, az Emlékpont szintén a történelmi igazság és realitás földolgozásában érdekelt, és végzi munkáját.”

 

 

Sajtómegjelenések

2016.03.17

Vásárhely 24

tovább a weboldalra
archivált PDF
2016.03.17

Vásárhelyi Televízió

tovább a weboldalra
archivált PDF
2016.03.17

webradio.hu

tovább a weboldalra
archivált PDF
2016.03.17

promenad.hu

tovább a weboldalra
archivált PDF