Tóth Eszter Zsófia: Antall József és az állambiztonság

2016. április 8.

2016. április 8-án (pénteken) 18 órakor, Cegléden, a Kossuth Művelődési Központ kamarateremében (Kossuth tér 5/a) Kónyáné dr. Kutrucz Katalin főigazgató-helyettes (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára) mutatja be a szélesebb nagyközönségnek a VERITAS könyvek ötödik kötetét.

„Az utóbbi időben, közvetlenül 1968. február 7-én, 8-án, 9-én és ma 10-én (levelem írása közben is) állandó megfigyelés alatt tartanak.(…) Tanárként is kialakult jó arcmemóriám következtében pontosan felismertem és felismerem a gépkocsikon és gyalog (autóbuszon és villamoson) engem kísérő, tartózkodási helyeim előtt ácsorgó férfi és női alkalmazottakat.(…) Most is megfigyelhették, hogy elvittem reggel a fiamat iskolába (a következő nap a „Patyolatba” vittem egy bőröndöt), innen naponta bekísértek a Múzeumba, onnan a másik részlegbe, a könyvtárba és onnan vissza.” Antall József így érzékelte állambiztonsági megfigyelését és ezzel a szöveggel írt levelet Kádár Jánosnak, abból a célból, hogy a megfigyelést megszüntessék.

E kötet szerves folytatása az „Antall József útja a miniszterelnökségig” című, a VERITAS Könyvek sorozatában 2015-ben megjelent kiadványnak. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött dokumentumok közül Antall József miniszterelnökre vonatkozó teljes dossziét és válogatott ügynökjelentéseket közlünk bevezető tanulmánnyal. A szövegek olvasása közben bepillantást nyerhetünk az Antall család mindennapjaiba, politikai nézeteibe az 1960-as években, de fény derül arra is, hogyan működött az állambiztonsági megfigyelés a gyakorlatban: a tartótisztjével akár két hetente reggel nyolckor találkozó ügynöknek rendszeresen telefonon kellett kapcsolatot tartania a megfigyeltekkel. Előfordult azonban olyan is, hogy az állambiztonság embere nem ismerte fel azt, akit meg kellett figyelnie, és ebből komikus helyzet alakult ki.

Figyelmébe ajánljuk e kötetet mindazoknak, akik érdeklődnek közelmúltunk történelmének eddig feltáratlan, rejtett titkai iránt.

 

Antall József-emlékest: bemutatták a VERITAS Intézet ötödik könyvét

Mai világunkban szükségünk van sarokkövekre, viszonyítási pontokra, amelyekhez mindig igazodhatunk. Ez a vallásos embernek a biblia, és ez kell hogy legyen az újkori történelmünkben politikával, közélettel foglalkozó ember számára Antall József szellemisége – hangsúlyozta az Antall József születésnapja alkalmából rendezett emlékesten 2016. április 8-án Cegléden dr. Csáky András volt országgyűlési képviselő, egészségügyi politikus, utalván arra, hogy az idő múlásával egyre világosabban bontakoznak ki előttünk Antall József valóságos államférfiúi erényei, ma már egykori ellenfelei is az új magyar demokrácia atyjának tartják.

Bővebben

Meghívó

letöltés PDF-ben

Képek az eseményről

Sajtómegjelenések

2016.04.02

Magyar Idők

archivált PDF
2016.04.02

Magyar Nemzet

archivált PDF
2016.04.08

Magyar Hírlap

archivált PDF
2016.04.11

Cegléd TV

tovább a weboldalra
archivált PDF
2016.08.06

Magyar Idők

archivált PDF
2016.08.09

Magyar Napló

archivált PDF