2016. április 23.

„A megélt történelmet kell megírni és nem az egykoron megírt történelmet tovább adni" –  hangsúlyozta Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, a GULÁG–GUPVI Emlékbizottság tagja a SZORAKÉSZ XXVI. ünnepélyes emlékülésén, amelyet 2016. április 23-án tartottak meg Siófokon.

Beszédében Szakály Sándor aláhúzta: ébren kell tartani a múlt emlékezetét és hiteles történelemírásra van szükség. A fiatal nemzedéket rá kell ébreszteni „a szocializmus hazugságaira, az emberiesség és a magyarság ellen elkövetett valós bűnökre”. Éppen ezért minden magyar középiskolában, egyetemen oktató tanárnak az a feladata, hogy tisztességes és hiteles magyar történelmet mutasson fel. Remélhetőleg az emlékbizottság jóvoltából a fiatalok tízezrei ismerkednek meg a magyar történelem ezen részével, miután a bizottság jóvoltából számos történelmi film jut el középiskolásokhoz.

A főigazgató a Szabadság térre tervezett emlékművel kapcsolatban kifejtette: a német megszállás, a szovjet „felszabadulás” és a GULÁG ugyannak a folyamatnak a részei. Szakály Sándor kijelentette: függetlenül vallástól és politikai hovatartozástól minden halottnak kijár a tisztelet. „Lehet, hogy a tér kevésbé szép, de csak azok ne kapjanak emléket, akik megszenvedték azt a világot?”

E meghurcoltatások, tragédiák elszenvedőinek állít emlékművet a nemzet nevében a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Foglyok és Kényszermunkások Szervezete, amelyet a túlélők egyike, Menczer Gusztáv alapított 1990-ben.

Az emlékülés résztvevőit Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte, Szakály Sándor mellett beszédet mondott Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnökhelyettese, dr. Bognár Zalán, valamint a túlélők nevében vitéz békei Koós Ottó. Ezt követően a SZORAKÉSZ korelnöke és Menczer Erzsébet elnökasszony a volt foglyok hazatérése 50., a SZORAKÉSZ megalakulásának 25. évfordulója alkalmából készített SZORAKÉSZ arany emlékérmet nyújtott át a meghívott vendégeknek, így Szakály Sándornak.

Sajtómegjelenések

2016.04.23

Honvédelem

tovább a weboldalra
2016.04.23

Magyar Idők

tovább a weboldalra
archivált PDF
2016.04.23

Pécsi STOP

tovább a weboldalra
archivált PDF
2016.04.24

Braunhäxler

tovább a weboldalra