2016. május 21 - 22.

A XXI. alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Majálisán ismét jelen lesz a VERITAS Történetkutató Intézet.

Szeretettel látjuk Önt sátrunknál a Múzeumkertben a hétvégén, május 21-22-én!

Múzeumkerti program

Vendégváró

Siker övezte a VERITAS Intézet újabb bemutatkozását a Múzeumok majálisán

Mondhatjuk, immár hagyományosan a Magyar Nemzeti Múzeum főbejáratának szoros vonzáskörzetében, a Múzeumkert Pulszky-negyedében foglalta el helyét a VERITAS Történetkutató Intézet 2016. május 21-én, amely jeles nap: Buda II. nagy visszafoglalásának napja (1849. május 21.). A VERITAS Intézet rollját, mintegy zászlóként a múzeumi főlépcsősor oldalsíkja és az épülethomlokzat találkozásánál levő sarokban Oszlánszki Tamás Tibor kommunikációs vezető tűzte ki, szorosan együttműködve a Magyar Napló Kiadó munkatársával, Parragi Zoltánnal. A kétnapos sikeres helytállás helyszínét pedig kapitányi minőségben Rácz János tudományos főmunkatárs hagyta el. A csapatot folyamatosan itt is Szakály Sándor főigazgató tartotta egységben.

„A XIX. századi majálisok – A Magyar Nemzeti Múzeum és Múzeumkertben” címmel hajdani majálisok – elegancia, illúziók, és jelmezbálok hangulatát ötvöző – kulturális fesztivál színes programkínálatába harmonikusan simult bele a VERITAS Intézet. Mert a tény- és értékelvűség, a tudományos ismeretterjesztés, a mind árnyaltabb történeti kutatások kiteljesedése, a múltról folytatott közbeszéd és a történettudomány eredményei közötti távolság csökkentése közös feladat a múzeumi világ képviselőivel. S mert a VERITAS Intézet teljes kutatási területének (1867–1994 közötti időszak) egyik markáns fejezete épp a „hosszú XIX. századot” érinti. S természetesen témáiban az intézet is kultúrtájakon barangol – ez idő szerint Budapesttől Királyhelmecig. Múzeumi együttműködéseink is folyamatosan bővülnek (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény alapítvány, hódmezővásárhelyi Emlékpont).

A 21. alkalommal megrendezett majális több mint 120 hazai múzeumnak nyújtott lehetőséget a bemutatkozásra, amire több tízezren voltak kíváncsiak. A VERITAS–Magyar Napló-pavilont is meg-megújuló hullámban sokan látogatták meg. Nézegették, vették a VERITAS-könyveket s az intézet bemutatkozó szórólapja jól szolgálta a hírverést. Nemkülönben a pavilonnál időnként kialakuló élénk eszmecserék az érdeklődők és az intézet történész munkatársai között.

A két nap összegző minősítésében tényszerűen megállapíthatjuk: érdemes volt részt vennünk az idei múzeumi majálison.

Egyébiránt a majálison a Pulszky Társaság Az év múzeuma díjat a gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstárának ítélte oda, Az év kiállítása elismeréssel pedig a a tavaly felújított Gát utcai József Attila-emlékhely Eszmélet című tárlatát tüntette ki.

Kép, szöveg: Osz-Ta-Ti

Képek az eseményről