Korunk történelme (1867-1994) rendezvénysorozat kilencedik előadása

2016. június 2.

A Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás és a VERITAS Történetkutató Intézet közös szervezésében új történelmi előadássorozat kezdődött Korunk történelme (1867-1994) címmel a felvidéki Királyhelmecen (Královsky Chlmec). Az programsorozat keretében, 2016. február 11. és június 2. között kéthetente csütörtökönként, 18 órai kezdettel, összesen kilenc előadáson vehetnek részt a történelembarátok a Bodrogközi Magyar Közösség Házában. Az előadások során Intézetünk történészei a kiegyezéstől indulva az Antall-Boross kormány működéséig mutatják be hazánk 150 éves történelmének legfontosabb fordulatait és állomásait.

A következő előadásra 2016. június 2-án (csütörtökön) 18 órától kerül sor. Címe: 1956, és ami utána következett.

A sorozat utolsó előadását Rácz János, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa tartja, aki a magyar forradalom és szabadságharc nemzetközi hátterét világítja meg, különös tekintettel a washingtoni politikára, amely semmilyen felkelésre sem számított Magyarországon a kommunista rezsimmel szemben.

Az előadás a fonalat 1943. november végén, december elején veszi fel a teheráni konferenciával, ahol lényegében eldőlt a szovjet megszállás ténye. Kitér a forradalom egyik legnagyobb eredményére, a nyugati kommunista pártok meggyengülésére, amely elsősorban a brit és amerikai kommunista pártok történetén keresztül világítja meg a magyar 1956-os forradalom nemzetközi jelentőségét. Természetesen a magyar eseményekről is szó lesz, amelyben az előadó felhasználja az 1956-os emigránsokkal saját maga készített interjúkat is.

VI 02

Képek az eseményről