2016. június 10.

A Szabadság térről Washingtonon át a Vatikánba – és vissza címmel jelent meg forrásértékű, exkluzív válogatás Mindszenty József bíboros, prímás, esztergomi érsek és az Apostoli Szentszék 1956–1971 között folytatott követségi levelezéséből. A kötetet jegyző Somorjai Ádám, egyháztörténész, Pannonhalmi Szent Benedek Benedek-rendi (OSB) szerzetes és Zinner Tibor, a VERITAS Történetkutató Intézet a magyar történelem 1945 utáni időszakát kutató csoportjának vezetője a 87. Ünnepi Könyvhét alkalmával a Magyar Napló Kiadó standjánál dedikálják a kiadványt.

Időpont: 2016. június 10. (péntek) du. 3 óra

Helyszín: Budapest, Vörösmarty tér 62-es számú stand.

mn dedikalasok konyvhet 2016

Ünnepi könyvhét a VERITAS-szal

Ünnep az idei könyvhét is, mert a budapesti Vörösmarty tér megtelt, noha az időjárás „zordoskodott”, ráadásul a focibajnokság is „elgurította” a nagyérdeműt. Viszont a bibliofilek betérhettek pl. a Balassi, Corvina, CzSimon, Európa, FISZ, Gondolat, Helikon, Hungarovox, Kráter, Magyar Napló Kiadó – VERITAS Intézet, Móra, Püski, Szépirodalmi, Magvető, több határon túli kiadóhoz az újdonságok, a műremekek végett – a lélek épülésére.

87

Könyvkínálat a VERITAS Intézettől

Ment-e a könyvek által a világ elébb? – kérdezhetjük Vörösmarty Mihállyal, nagy költőnkkel a Vörösmarty téren. S még e költői kérdésre is válaszolnunk kell, hiszen oly erős az igen. Méghozzá 1927 óta, mikor is Supka Géza a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete éves közgyűlésén azt javallotta: „legyen ünnepe a könyvnek”, mert a magyar annyira az írás, a betű népe, oly sok (temérdek!) alkotója van, hogy illenék évente legalább egy ízben összejönniük szerzőknek, könyvmíveseknek, kiadóknak és mindenekelőtt olvasóknak, könyvbarátoknak. Akkor is. Napjainkban is. Megmutatván az antibibliofileknek és a könyv-, vagyis a kultúraellenes döntéshozóknak, hogy a kultúra nem hullhat le rólunk, akár a ruha a szerelemben. Ahogy a költő (József Attila) írja. Hogy váljon vérünkké! Mert hit, tudás, művészet kultúrkincsek: könyv, zene, színház, festmények, szobrok nélkül az emberfia pusztán szánalmas munka- és fogyasztórobot, droid…

Minden bizonnyal ekként gondolja Supka Géza minden bibliofil híve, követője is. A Budapesti Ünnepi Könyvhéthez a 2001-es Olvasás évétől XIV. alkalommal odakapcsolják a Gyermekkönyvnapokat. Nagyon bölcsen, helyesen, hiszen a jövő nemzedékei sem nélkülözhetik a könyvet. Sosem lesz vége a Gutenberg galaxisnak!

Ahogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése mondja a Nemzeti Kulturális Alappal: ahogy az elmúlt két évtizedben, idén is felkérték hazánk minden számottevő településének polgármesterét, csatlakozzanak a magyar irodalom és könyvkiadás egyedülálló rendezvényéhez. Kedvező válaszaik eredményeként 2016. június 9–13. között Budapesten több helyszínen, országszerte cirka 80 helyiségben, s ötödik alkalommal Erdélyben, Kolozsvárott is megrendezték a magyar könyvhetet. A fővárosi központi helyszínen, a Vörösmarty téren és a térbe torkolló utcák 147 pavilonjában több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó mutatta be és árusította könyveit.

A 87. Ünnepi Könyvhetet és a 15. Gyermekkönyvnapokat a Vörösmarty téren Esterházy Péter író nyitotta meg június 9-én. A vidéki országos megnyitó helyszínének Gyula adott otthont.

Az idei gyorsmérleg: tavalyhoz képest mindössze hattal kevesebb: 323 (közte 50 kötet határon túli kiadóktól) friss könyv, több mint ezer dedikálás mutatja a 87. Ünnepi Könyvhét sikerét. A könyvek ára átlagosan 3016 forint (2,9%-kos emelkedés). Egy számítás szerint ha valaki az összes újdonságot szerette volna megvásárolni, 970 ezer forintot kellett volna magával vinnie.

Voltak az ünnepi könyvhéten szép versek, antológiák, albumok, „realista stílusgyakorlatok – fontolva haladóknak”… Élesítették tisztánlátásunkat kemény-konok-reál tagadások a közép-európai (nemzeteket, kapcsolatokat romboló) mítoszokra és az EU-ra, a globalizációra (Lucian Boia: Miért más Románia, illetve A Nyugat hanyatlása). Az 1956-os forradalom és szabadságharc idei, 60. évfordulója nem nagyon kapott helyet a szerzők körében, bár történelmi tárgyú művekből kiváló volt a kínálat.

A Magyar Napló Kiadó idén is a VERITAS Intézettel karöltve várta olvasóit. Felvételünkön Zinner Tibor jogtörténész, a VERITAS kutatásvezetője és Somorjai Ádám várja a könyvbarátokat „egy kis dedikálásra”. Kettejüknek és a Magyar Napló Kiadónak köszönhetően állt össze Mindszenty bíboros levelezése a Vatikánnal az amerikai nagykövetségen töltött 1957–1971 közötti kényszerrabsága alatt: A Szabadság térről Washingtonon át a Vatikánba – és vissza… címmel a Veritas Könyvek 4. kötete méltán válthatta ki az érdeklődők figyelmét.

Dedikálás

Zinner Tibor dedikál

De egyedi a Magyar Napló másik, a könyvhéten is nagyközönség elé vitt újdonsága: a 100 éve történt örmény népirtásról szerkesztett mű is. Emellett a kínálatban ott volt Szakály Sándornak, a VERITAS főigazgatójának több történeti kötete és Tóth Eszter Zsófia két munkája.

kép és szöveg: OSZTT

Lásd még: www.kilato-hidegkut.hu

Sajtómegjelenések

Magyar Napló

archivált PDF