2016. június 29.

Nagykőrösön ültek össze a „Félremagyarázott igazság – egy aljas kor aljas titkai” országos múltfeltáró pályázat zsűri tagjai a közelmúltban. A Nagykőrösi Polgármesteri Hivatal épületében tartott tanácskozáson elsőként dr. Nyíkos Sára címzetes főjegyző köszöntötte a vendégeket, majd tisztelettel felkérte dr. Kiss Dávidot, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársát a szakmai zsűri elnöki pozíciójára, aki örömmel vállalta el e jeles feladatot. A zsűri másik két tagja Karsay Istvánné városunk köztiszteletben álló nyugalmazott tanára, valamint dr. Tóth Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főlevéltárosa.

A bemutatkozás után kezdődhetett az érdemi munka, a zsűri tagjai zárt ajtók mögött értékelték az olvasottakat és felállították a díjazottak végső sorrendjét. Az eredmények titkosak, arról nem adnak ki tájékoztatást a díjátadó gáláig. Az értékelő szakmai munkát a közös gondolkodás és a szinte mindenben egyetértés tette olajozottá, így vita nélküli teljesen egyhangú döntések születtek.

A pályázat résztvevőit a VERITAS Történetkutató Intézet is elismerésben részesíti.

Horváth Tibor

Előzmények

kualk meghivo a4-page-001

2016. június 29-én rendezték a Nagykőrös város által korábban meghirdetett „Kulák-pályázat” eredményhirdetését. A VERITAS Intézetet Szakály Sándor főigazgató és Kiss Dávid tudományos munkatárs képviselte. Az ünnepséget a város polgármestere Czira Szabolcs nyitotta meg. Ezt követően Kövér László, az Országgyűlés Elnöke, egyben a verseny fővédnöke mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta a pályázat jelentőségét, valamint a téma történelmi feltárásának szerepét. Őt Szakály Sándor követte a szónoki pulpituson, aki a parasztság történelmi szerepéről és ennek a társadalmi rétegnek a tönkretételéről beszélt. Majd Kiss Dávid, a zsűri elnöke értékelte a beadott pályázatokat. A beszédek között népdalok hangzottak el. Az ünnepség első része után következett a díjak átadása. „Alapcsomagot” mind a 36 versenyző kapott, közülük többen részesültek különdíjban, és négy kategóriában, összesen 12-en helyezésben. A díjátadást követően a résztvevők a közeli Hősök terére vonultak, ahol megkoszorúzták a „Kulák-emlékművet”.

 

Országos pályázat a hazai sajtó szemében  egyértelmű siker

Számos hazai nyomtatott és elektronikus sajtóorgánum is beszámolt a június 29-ei emléknapról és díjátadó gáláról, így tovább javítva városunk megítélését. Ezekből a megjelenésekből szemezgettünk néhányat:

„Az emlékezet nyújtson elégtételt a múltnak, figyelmeztetést a jövőnek - mondta az Országgyűlés elnöke, a Félremagyarázott és elhallgatott igazság! Egy aljas kor aljas titkai című országos múltfeltáró pályázat ünnepélyes eredményhirdetésén, a kuláküldözés áldozatainak emléknapján szerdán, a Pest megyei Nagykőrösön. Kövér László, aki a pályázat fővédnöke is, megköszönte a pályaműveket benyújtó fiatalok munkáját. (…)” – olvasható a Híradó.hu „Kövér: a kuláküldözés nemzetellenes merénylet volt” című cikkében.

„A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központban dr. Czira Szabolcs nagykőrösi polgármester kiemelte: aváros 2013-ban emlékművet emelt az 50-es évek üldözötteinek és áldozatainak, 2014-ben pedig itt került sor a „Kulák volt az apám” című dokumentumfilm ősbemutatójára. Egy évvel később döntöttek a pályázat kiírásáról, melyre az ország minden szegletéből összesen 36 mű érkezett. A polgármester szerint eleinknek és az utánunk következő nemzedéknek egyaránt tartozunk ezzel, s a hozzá kapcsolódó megemlékezéssel is. Egyúttal „megrendüléssel” olvasta a diákok munkáit, hiszen többen ennek köszönhetően mélyedtek el a korszakban, elültetve ezzel azt a magot, melyet remélhetően később is gondozni fognak. (…)” – a tudósítás Promenád.hu internetes oldalon jelent meg „Három vásárhelyi díjazott Nagykőrösön” címmel.

Egy aljas kor aljas titkai – diákok írásai a kuláküldözésről címmel tett közzé beszámolót és videót a Kecskeméti Televízió, ezt írták: „A kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapján Nagykőrösön hirdették ki annak az országos múltfeltáró pályázatnak az eredményét, amit „Félremagyarázott és elhallgatott igazság! Egy aljas kor aljas titkai” címmel hirdettek meg. Az ötletadó Nagykőrös polgármestere, Dr. Czira Szabolcs volt, a pályázatot a település önkormányzata írta ki. (…) A díjátadó ünnepségen átadták a legjobbaknak járó jutalmakat, majd a rendezvény az 50-es évek üldözöttei és áldozatai előtt tisztelgő emlékműnél zárult a virágok csendes elhelyezésével. Az eseményen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is.”

„36 pályamű érkezett középiskolásoktól 2015. október 23. és 2016. március 15. között Budapestről, Debrecenből, Miskolcról, Pécsről. A pályázatokat Kiss Dávid, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa (zsűrielnök), Karsay Istvánné nyugdíjas pedagógus és Tóth Judit főlevéltáros bírálta el. Négy kategóriában három-három pályázót díjaztak. Első helyezettek lettek: Iványi Domokos (Budapest), Lovas Beáta (Nagykőrös), Kardos Dávid (Hódmezővásárhely) és Török Zoltán Patrik (Törökszentmiklós).” – többek között erről is írt a Magyar Hírlap országos napilap, mely a rendezvény után a 3. oldalán közel fél oldalon számolt be a rendezvényről.

Figyelem! A pályázók művei, valamint a díjátadó gála teljes videó filmje felkerült Nagykőrös Város Hivatalos Honlapjára, mely a www.nagykoros.hu/multfeltaras linken érhetőel, tekinthető meg. A videót készítették: Szabó Károly és a CTV.

Köszönjük minden sajtómunkatársnak, az MTI jelen lévő tudósítóinak a munkáját, láthatóan sikerült a rendezvényt országos szintre emelni, szinte kivétel nélkül pozitív beszámolók jelentek meg.

„… nemcsak föltárni s bemutatni kell az igazságot, hanem megkeresni. Elibe menni, nyomába szegődni; meghallani hegyeken túli dobogásait vagy sóhajait a kövek alól. Jelenlevővé tenni ott is, ahol még árnyéka sem látható.”   Csoóri Sándor

Horváth Tibor

Nagyk 2016 06 29

 

Kossuth Rádió

Sajtómegjelenések

2016.05.27

Nagykőrös – Önkormányzati Hírek

archivált PDF
2016.06.28

Magyar Hírlap

archivált PDF
2016.06.29

Alföldi Civil Napló

tovább a weboldalra
2016.06.29

Ceglédi Városi Televízió

tovább a weboldalra
2016.06.29

gondola.hu

tovább a weboldalra
2016.06.29

hirado.hu

tovább a weboldalra
2016.06.29

hírstart

tovább a weboldalra
2016.06.29

Kecskemét Online

tovább a weboldalra
2016.06.29

Magyar Idők

tovább a weboldalra
2016.06.29

Mi Abonyunk

tovább a weboldalra
2016.06.29

Nagykőrös hu

tovább a weboldalra
2016.06.29

Promenád.hu

tovább a weboldalra
2016.06.30

Magyar Hírlap

archivált PDF
2016.07.01

Nagykőrös – Önkormányzati Hírek

archivált PDF
2016.07.07

Mai Belváros

archivált PDF
2016.07.08

Nagykőrös – Önkormányzati Hírek

tovább a weboldalra
archivált PDF
2016.07.16

Új Néplap

archivált PDF