Még a Kádár-korszak évtizedeiben is előfordult, hogy az amúgy egyszólamú politikai sajtó munkatársai kedvet éreztek ahhoz, hogy vaskosabb „tréfákkal” szurkálják egymást.

A Népszabadság csak a belső körnek, az MSZMP vezetőinek szánt 1971. évi „szilveszteri Népszabi” számában sikerült alaposan megfricskázni a Magyar Hírlap munkatársait és főszerkesztőjét. Az alábbi nem túl veretes, de annál durvább pársorost sikerült kiagyalnia az MSZMP napilapja egyik szerzőjének.

 

„Ím kormányunk bölcsődala

Gatyáját költi rá Sala

Megbízható mint altató

Bár recept nélkül kapható

Nem hiába kop a penna

Nőttön nő a remittenda

Minden napra Magyar Hírlap

Magyar anyák tőle rínak

Reklámozzák, kínálgatják,

Darvadozva árulgatják!”

A „Darvadozva árulgató” záró sor Darvasi István főszerkesztőnek lett címezve, de legalább annyira bántó lehetett a nem megvásárolt és visszaküldött lapszámokkal élcelődő részlet is. Valószínűleg nem sokaknak tetszett a Népszabadságnál, hogy a Magyar Hírlap születésénél az egyik bába éppen Kádár János volt. Félthették a politikai újságírás területén meglévő sajátos vezető szerepüket.

Darvasi alaposan szívére vette a nem éppen irodalmi alkotást. Levelet írt Kádár Jánosnak, akinek amúgy sem volt soha túl jó véleménye a magyar sajtó „teljesítményéről”.

„Kedves Kádár elvtárs – szólította meg formálisan a főtitkárt Darvasi – mindenekelőtt ezúton is boldog újévet kívánok. A mellékelt verset a Népszabadság szilveszteri házi számából vágtam ki. A lapok közötti csipkelődés szokás, nincs benne semmi elitélendő. Szerencsére van humorérzékem, a tréfát is értem, ez azonban nem kollegiális csipkelődés, nem humor, hanem gúnyirat. A rosszindulat, egy-két hatalomtól megszédült ember pökhendisége, a sértés felismerhető szándéka szülte.

Nem panaszt akarok tenni és nem is kérek semmit. Azért küldöm el Önnek, mert a kormány lapjának Ön és néhai Szirmai István elvtárs a szellemi szülőatyja, én csak a kivitelezője vagyok. Figyelemreméltó, hogy egyedül a Magyar Hírlapot tisztelik meg ily módon szilveszteri számukban. Szíves elnézését kérem, hogy ismét háborgattam.”

Kádár 1972. január 15-én a következő feljegyzésben írta meg reakcióját.

„Óvári, Katona elvtársaknak.

Némi igazsága Darvas(i) elvtárs panaszának van. Ezt –e levélre is hivatkozva – mondják meg neki. Azonkívül észrevételezzék – a panaszlevél említése nélkül – a Népszabadság szerkesztőségének is.

Külön kérdés, ezek a szilveszteri kiadások. Nézetem szerint a Népszaváé volt tűrhető. A többié: nívótlan, lapos, esetenként pornográf szemét. Kár a papírért. Ezt is meg kellene mondani alkalmilag az érdekelteknek.”

Óvári Miklós ekkor az MSZMP KB titkára volt, Katona István, pedig az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Osztályának osztályvezetője. Mindkét megbízott felelős volt a kultúráért és az ideológiáért, nem utolsó sorban az újságoknál történtekért.

 

Források: Politika Történeti Intézet Levéltára. Katona István személyi anyaga 983.f.18.ö.e.

Rácz János írása