168 óra Online, 2016. március 3.

Központosítás és totális politikai kontroll

A kormány bürokráciacsökkentés címén több mint hetven állami országos intézményt bezárna, átszervezne. Ezt Lázár János kancelláriaminiszter jelentette be január végén. Közölte azt is: a kormány őt bízta meg a felszámolandó intézetek listájának összeállításával. Konkrét intézményeket nem említett. De a feketelista már aznap kiszivárgott a sajtóba; hetvenhárom intézet szerepel rajta: tizenhárom jogutód nélkül szűnne meg, a többinek a feladatait pedig a kormány által kijelölt jogutód – például valamelyik minisztérium – venné át. A kormány azóta többször is elhalasztotta a döntést az intézményekről. Lapzártánkkor csak annyit tudunk biztosan, hogy az elmúlt hetek a szervezetek lobbizásával teltek. Vajon ki marad kegyeltje a kormánynak és ki esik el a korábbi udvari státusától? A 168 Óra munkatársai utánajártak. (...)

A VERITAS, A CSÚCSINTÉZET

A feketelista a jobboldali táboron belüli erőviszonyokról, hatalmi átrendeződésekről is tanúskodik.

A 168 Óra már korábban megírta: a Veritas Történetkutató Intézetet egy kormányrendelettel átminősítették levéltárrá, és így megkapták a kárpótlási iratoknak – köztük a zsidó kárpótlás dokumentumainak – a kezelési jogát.

A zsidó szervezetek és a levéltári szakma tiltakozása mit sem érdekelte a kormányt. Sőt most egy újabb döntéssel továbbnövelnék a Szakály-intézet súlyát: a Veritasba beleolvadna a Nemzeti Örökség Intézete, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

Mindegyik intézményt az Orbán-kormány alapította, mindegyiket sok százmillió forinttal támogatta. És mind a Miniszterelnökség felügyelete alá tartozik. Hogy a Miniszterelnökség háttérintézményei közül miért épp a Veritas a befutó, miért ők kapnak újabb hatásköröket, azt a Veritas sem tudja. Pedig kérdezte tőlük a 168 Óra.

Szakály Sándor főigazgató a Magyar Hírlapnak mindenesetre annyit azért elmondott: a kormány őket sem tájékoztatta a tervezett változásról.

 

tovább a weboldalra

archivált PDF