Zalai Hírlap Online, 2013. december 28.

Szakály Sándor: a történelmet kritikus szemmel kell vizsgálni

Ha valamit egykoron alapvetően csak feketére festettek, s ha az a fekete egy kicsit kezd szürkülni, akkor van, aki úgy gondolja, hogy az már a tények fehérre mosása.

A fenti hasonlattal dr. Szakály Sándor történész próbálta érzékeltetni a két világháború közti Magyarország, tehát a Horthy-korszak megítélésének változásait. Kiemelte: ami jelenleg hazánkban ezen a területen folyik, az véleménye szerint nem restauráció és nem is szerecsenmosdatás.

–- Már az 1970-es évek végén megindult az a folyamat, amely megpróbált egy hitelesebb, reálisabb képet adni az úgynevezett Horthy-korszakról – mutatott rá a XX. századi magyar történelem-kutatás egyik legnagyobb szaktekintélye. – Ez a folyamat talán egy kicsit felerősödött, s nyilván vannak olyanok, akiknek a szürke árnyalata is túlzottan fehérnek tűnik már. A két világháború közötti magyar történelmet teljesen másként látja egy, a holokauszt időszakában sorozatos családi tragédiákat átélt magyarországi zsidó személy, mint ahogy másként látja az olyan ember, aki a másik oldalon állt, s emiatt a II. világháború után kellett szenvedéseket elviselnie. Magam azt vallom, mindenkinek joga van fájdalmait elmondani, és szeretteit elsiratni, viszont senkinek sincs joga ugyanezt másoktól megtagadni.

( Gyuricza Ferenc: Szakály Sándor: a történelmet kritikus szemmel kell vizsgálni )