Népszava, 2014. február 07. 05:00

Noha úgy tűnik, a kormány Szakály Sándor ügyében is “beleállt” eddigi merev álláspontjába, kormányzati forrásból származó értesüléseink szerint ha végül “nagyon muszáj lesz”, “beáldozzák” a kormány által alapított Veritas Történetkutató Intézet vezetőjét, hogy megmutassák: hajlandóak az engedményekre.Szakály személye egyik kiemelt témája volt a zsidó kerekasztal megbeszélésének, miután a ’41-es kamenyec-podolszki deportálást “idegenrendészeti intézkedésnek”, az érintett mintegy húszezer meggyilkolt zsidót pedig “bizonytalan állampolgárságúnak” nevezte.
Az pedig csak olaj volt a tűzre, hogy utóbb azzal a megjegyzéssel kért bocsánatot: “én egy olyan kifejezést használtam, ami az akkori időszakban egy szakkifejezés volt”.Kijelentése miatt a Mazsihisz és más szervezetek, közéleti személyek valamint a DK és az MSZP is a távozását követelte – eddig hiába. L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke pedig védelmébe vette, mondván: “személyesen is ismerem, kiváló történész és elkötelezett demokrata”.

tovább a weboldalra
archivált PDF

Megjegyzés: Szakály Sándor ominózus, igen sokat támadott, 2014. január 17-én az MTI által közreadott interjújában a következő olvasható: „… arról is beszélni kell, hogy a Magyarországról kialakított képpel ellentétben az itteni zsidóságot igazán attól kezdve érte jelentős veszteség, amikor a német haderő bevonult Magyarországra, s így az ország szuverenitása erősen korlátozottá vált 1944. március 19. után. Utalt arra, hogy a történészek közül többen úgy ítélik meg, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról, de véleménye szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki. Amikor kiderült, hogy sokakat közülük meggyilkoltak, Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter lehetővé tette a visszatérést Magyarországra – hangsúlyozta.”