Szabad Föld Online, 2015. január 2.

Mozgalmas évet zárunk: három választáson vettünk részt, remekeltek sportolóink, elindult a devizahitelesek mentése, vitatott emlékművek és beruházások épültek, új törvények léptek életbe. Összeszedtük a legfontosabb eseményeket, hónapról hónapra.

FEBRUÁR
- Lehetővé vált az ingyen készpénzfelvétel. Havonta kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyenesen vehetünk fel pénzt a bankautomatákból. A kiadásokat máshol fizetjük ki: a bankok különböző költségemelésekkel kompenzáltak.
- Elbúcsúzott az ország leghíresebb versenylova: Overdose fedező ménként folytatja a Bábolnai Nemzeti Ménesben.
- Nem tétlenkedett a bíróság, végre pont került a Prisztás-ügy végére. Tizenegy év fegyházbüntetést kapott Portik Tamás, aki az ügyészség szerint megölette Prisztás József vállalkozót. A gyilkosságot elkövető H. István tíz évet kapott, F. Ferencet, az ügy harmadrendű vádlottját felmentették.
- Nem telt békésen a holokauszt-emlékév. A magyar zsidó közösség úgy döntött, távol marad a kormány által szervezett programoktól. A zsidó közösség tagjai nehezményezték a Szabadság térre tervezett szobor és a Budapesten épülő Sorsok Háza koncepcióját, mindemellett pedig Szakály Sándor, a Veritas Történelemkutató Intézet főigazgatójának lemondását követelték. Szakály az igazgatói székben maradt, a Szabadság téri szobor megépült, júliusban az éj leple alatt, titokban állították fel – azóta is a tiltakozók transzparensei állnak előtte.
- Az Európai Bíróság döntése kimondta: szlovákok is használhatják borpalackjaik címkéjén a „Tokaj” megnevezést.

ugrás a weboldalra
archivált PDF