Index, 2015. január 18.

A Stasi által uralt NDK a szabad szex fellegvárának számított a szocializmusban. Az ott dolgozó magyar fiatalok nem csak a tervteljesítéssel foglalkoztak, a fiúk óriási macsónak gondolták magukat, munka után jöhetett a felpörgetett csajozás, kipróbálhatták a gruppent, a lányok eltanulták minimum a hónaljszőrtelenítést. Internacionálé és párcserés szex a szovjet blokk legsötétebb lépcsőházában: azok a hetvenes évek.

Magyarok tízezrei szerezték első kézzelfogható tapasztalataikat a népek barátságáról a Balatonnál nyaraló keletnémet fiatalok segítségével, a megannyi Andreas és Ulrike történelmi érdemei elvitathatatlanok, ha a magyar társadalom szexuál-lélektani fejlődéséről van szó. Hiába volt a Német Demokratikus Köztársaság még gulyáskommunista szemmel is minden világok egyik legkínosabbika, a Freie Deutsche Jugend tagjaitól volt mit tanulni.

Sok magyar fiatal hosszabb ideig is szeretett volna részesülni a keletnémet áldásokban. 1968 és 1983 között összesen hetvenezren mentek ki egy államközi egyezmény keretei között dolgozni Honecker országába, és a kint töltött (alapesetben) három év számukra fura módon elsősorban a szabadságot jelentette. 18-21 éves vidéki fiatalként sokan így tudtak szabadulni az otthoni keretekből, elszakadni a földtől, családi elvárásoktól. Kint viszonylag jól lehetett keresni, ráadásul nem kellett hazaadni a pénzt, belátható időn belül összejöhetett az MZ Trophy, vagy lehetett gyűjtögetni a későbbiekre. Műszak után annyi volt a dolguk, hogy jól érezzék magukat: motoroztak, ismerkedtek, és mindenekelőtt buliztak. Nekik az NDK volt Amerika.

Feljegyzések a paprikatoronyból

Tóth Eszter Zsófia történészként került kapcsolatba az NDK-s magyarok csoportjával, akik ma is szívesen emlékeznek a hetvenes évekre, amikor fiatalon kint dolgoztak néhány évet. Elkezdte érdekelni a dolog, életútinterjúkat csinált, egy állami Eötvös-ösztöndíjjal kiment kutatni Drezdába, és megnézte, mi van meg a levéltárban a korszakról.

tovább a weboldalra
archivált PDF