Népszabadság online, 2015. január 20.
Inforádió, 2015. január 21.
Borsodonline.hu, 2015. január 21.

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította 2015-öt a kormány a kedden a Magyar Közlönyben megjelent határozata szerint.

Az emlékévvé nyilvánítás a méltó megemlékezést szolgálja arra, hogy hetven éve, 1944-45-ben megkezdték a Szovjetunióba kényszermunkára történő internálást - olvasható a határozatban. 

Emellett 2016. február 25-éig emlékbizottságoz hoznak létre, amely javaslatot tesz a kormánynak egyebek mellett az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések, rendezvények, ismeretterjesztő programok szervezésére, emléktáblák és emlékhelyek létrehozására, dokumentum-, ismeretterjesztő és játékfilm készítésére, kutatásokra.

A bizottság elnöke Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter lesz, állandó tagok az általa, valamint a belügyminiszter, az igazságügy-miniszter, a külügyminiszter és a honvédelmi miniszter által delegáltak. Emellett a bizottságban részt vesz a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Tudományos Akadémia, a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága, a Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, valamint a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete egy-egy delegáltja. A kormány a bizottság állandó tagjának felkéri a XX. Század Intézet és a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét.
Forrás: MTI

  NOL.hu- tovább a weboldalra
archivált PDF

Inforádió - tovább a weboldalra
archivált PDF

Borsodonline.hu - tovább a weboldalra
archivált PDF