hirado.hu, 2015. február 11.
mandiner, 2015. február 11.

A történelmi traumákat nem lehet feldolgozni, hanem egy idő után lekerülnek a kollektív nemzeti tudatalattiba, és együtt tudunk velük élni - hangoztatta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára A közös haza konfliktusai és a Történelmi traumáink című kötetek szerdai, székesfehérvári bemutatóján.

L. Simon László a Kodolányi János Főiskola és a székesfehérvári városi levéltár és kutatóintézet által közösen megjelentetett kötetekről elmondta: olyan sorskérdéseket feszegetnek, amelyek ma is a politikai párbeszéd középpontjában vannak. Sok adalékot szolgáltatnak az identitásvitákhoz és ,,rámutatnak identitásunk rendkívüli összetettségére" - tette hozzá.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a haza fogalma kritika nélkül tarthatatlan, mert "minden egyes nyereség, amit egyik nemzet a másik ellenében elkönyvelt, az a másiknak veszteség".

Ujváry Gábor a két könyv szerkesztője kiemelte: történészek számolnak be tanulmányaikban a magyarság és a környező népek viszonyáról, a közös haza konfliktusairól az utóbbi két-három évszázadban. Jelezte, hogy az uniós pályázat előírásai miatt a köteteket nem lehet forgalomba hozni, de a nagyobb magyarországi könyvtárakhoz és oktatási intézményekhez juttatnak belőlük.
Forrás: MTI

hirado.hu - tovább a weboldalra
archivált PDF

mandiner - tovább a weboldalra
archivált PDF