24.hu, 2018. március 25.

Ismeretlen szerző Ezért zsidózik, aki zsidózik címmel közölt recenziót Ungvári Tamás Felperzselt ország. Sorsfordító évek emlékiratai kötetéről.

 

„A két oldalról érzett fenyegetés újabb kibúvót kínált, az olyan ráforrasztott ideológiákkal, mint a ’két pogány közt’ vagy a ’kényszerpálya’. Romsics Ignác figyelte meg, hogy ebben a marxista történetfelfogás szépen érintkezik a szélsőségesen konzervatívval. Ránki György, megértően, Magyarország geopolitikai helyzetével magyarázta a kül- és belpolitikai mozgástér szűkülését. C. A. Macartney plasztikus megfogalmazását kölcsönözve az erős külföldi nyomás a lejtőn való lecsúszás ismételt eseteit produkálta, s csak gyengülő kísérletek születtek a zuhanás megakadályozására.

A ’kényszerpálya’ magyarázat évtizeddel később a konzervatív oldalon is feltűnik Szakály Sándornál, méghozzá a teljes felelősségelhárítás érveivel. A külső tényezők – ezen értsd a geopolitikai helyzetet – és a belső nyomás hatására Magyarország ’olyan kényszerpályára került, melyről elképzelhetetlennek tűnt letérni’.”

 

 

Tovább a linkre