magyarhirlap.hu, 2015. március 18.

Életrajzi kötet Klebelsberg Kunóról hibáival, erényeivel és a korszak társadalmi helyzetével – egy Paradox állapot nyomában

Klebelsberg Kuno ötvenhét évesen halt meg 1932-ben. Az a munka, amit kultuszminiszterként elvégzett, több ember életpályáját is kitenné.

klebersbergSokan sokféleképpen piszkálták az egykori államférfit kortársai közül (Forras: Wikipedia) Törekvő volt, ambiciózus? Ezek talán nem a legjobb szavak. De hát akkor mi serkentette olyan meglepően nagy teljesítményekre? A hiúsága, amit oly sokszor a fejére olvastak, s olvasnak ma is? Ujváry Gábor történész nemrég megjelent, Egy nagyformátumú európai államférfi című Klebelsberg-életrajza sem ad egyértelmű választ a kérdésre, mert talán nem is lehet.

A kötetből az derül ki ugyanis, hogy a későbbi államférfi gyerekkorában látta a közéleti, a közösségért tenni akaró ember példáját nagyapja személyében, amely aztán egész személyiségére hatással volt. Ez a tenni akarás találkozott aztán azokkal a kihívásokkal, amelyek az 1900-as évek elejétől Trianonig érték Magyarországot.

tovább a weboldalra
archivált PDF