szegedma.hu, 2015. március 24.

Saringer SZTE 2015-03-24A Szegedi Tudományegyetem elődjének egykori rektoráról kiállítással emlékeztek meg a Klebelsberg-könyvtárban, hiszen idén 100 éve, hogy a professzor az universitas élére került.

Márki Sándor mintegy nyolc vasúti vagonnyi bútorral, s közel 20 ezer példányszámú könyvgyűjteménnyel érkezett a Tisza-parti városba 1921 júliusában – összegezte a korabeli sajtóban, a professzor érkezéséről szóló hírt Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója. Az órási magán könyvállomány jelentős részét ma is őrzi az egyetemi bibliotéka, körülbelül 10 ezer kötet, kézirat és egyéb dokumentum található a régi könyveket őrző helyiségben. A történész, egyetemi tanár 68 évesen folytatta a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen megkezdett tudományos munkásságát az azonos névre keresztelt szegedi intézményben.

Sáringer János történész, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa a professzor életét összefoglaló megnyitóbeszédében elmondta, Márki Sándor már egészen fiatalon, 12 évesen adózott írás iránti szenvedélyének; a kétegyházi születésű ifjú újságot szerkesztett a nagyváradi lapban. Utóbbi mellett Pozsony, Budapest és Arad városai játszottak legnagyobb szerepet életében, ahol a tudományos és a közélet meghatározó alakja, sőt, fellendítője lett. A magyar nyelv ápolása mellett a tudománynépszerűsítést is szívügyének tekintette; a legfrissebb kutatási eredményeket közérthetően publikálta.

tovább a weboldalra
archivált PDF