Vas Népe Online, 2015. április 11.

Szombathely – Fotókiállítással, előadásokkal és filmvetítéssel ünnepeltek a szombathelyi repülés szerelmesei szombaton az Agora Savaria Filmszínházban. Száz éve építették ugyanis a szombathelyi repülőteret.

Sokan vettek részt a Savaria moziban rendezett programsorozaton, ahol ezúttal a repülés kapta a főszerepet. A filmszínház aulájában fotókiállítás várta a látogatókat, számos kép elevenítette fel a repülőtér százéves történetét. „Szombathely száz esztendeje a repülés tudományának, a repülés hivatásának, a repülés élményének a szentélye” – fogalmazott köszöntő levelében dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője. A miniszter emlékeztetett: a Nagy Háború magával hozta a légjáró csapatok példátlanul gyors megteremtését. „A világháború hozta létre 1915-ben ezt a repülőteret is. Bátor férfiak vágtak neki a tanulásnak, hogy az új közegben, a levegőben harcoljanak hazánkért. Velük kezdődött minden itt, Szombathelyen is” – hangzott el.

…A program előadásokkal folytatódott, Révész Tamás, a Repülőtér az Alpokalján című könyv írója, valamint Czeiner Gábor klubtag elevenítették fel a repülés történetét.

tovább a weboldalra
archivált PDF