HVG.hu, 2015. augusztus 3.

A kormányintézet szerint csak kicsikét volt antiszemita, és sose gondolta, hogy ebből erőszak lehet.

Hóman Bálint "álmában sem gondolta volna, hogy 1944-ben mi fog történni a magyarországi zsidóság nagy részével" – írja  Ujváry Gábor kolléga a Veritastól, és kifejti, hogy Hóman életművét, személyét nem szabad pusztán antiszemitizmusa felől közelíteni.

Ujváry Hómant kedélyes, adomázgató szalon-antiszemitaként ábrázolná, aki direkte meglepődött, kérem, mikor megvalósult, amiről ő oly sokat beszélt, amiről törvényjavaslatokat nyújtott be és szavazott meg – a zsidók teljes jogfosztása, deportálása, majd tömeges lemészárlása.

Ujváry szerint Hóman más aspektusaira kell figyelni. Hiszen, úgymond, antiszemitizmusa úgyis csak "az 1919-es Tanácsköztársaság szomorú tapasztalatai következtében" alakult ki. Érdekes fiú volt ez a Hóman, az első világháború "szomorú tapasztalatai" nem tették pacifistává, a Tanácsköztársaságot vérességében sokszorosan felülmúló fehérterror sem búsította el, ő direkte a Tanácsköztársaságon szomorkodott, amit viszont, ugye, köztudottan a zsidók csináltak, akiket Hóman Bálint ettől nagyon megutált, pedig korábban ilyesmi fel sem merült benne.

tovább a weboldalra
archivált PDF